1 av 3
- Foto: Björn Erdal/TT
2 av 3
- Foto: Dan Hansson
3 av 3
- Foto: Björn Erdal

Moderat: Jag skäms över att vara med i samma parti som dig, Hanif Bali

Moderat: Vad ska jag svara när mina väljare frågar hur jag kan vara med i samma parti som Hanif Bali?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag skriver den här artikeln eftersom väljarkåren i förorterna fortsätter att fråga mig om mitt ställningstagande gentemot Hanif Balis kränkningar mot muslimer.

Hanif Bali kallade för en tid sedan profeten Mohamed för pedofil på Twitter. Han är riksdagsledamot och före detta integrationspolitisk talesperson för Moderaterna, partiet som jag själv tillhör.

När jag hörde vad hans sagt kände jag något som jag inte känt på mycket länge: jag skämdes för att vara moderat. Jag trodde jag var med i ett parti som stod upp för de mänskliga rättigheterna, inte ett vars företrädare kränker dem.

Han skyr inga medel för att utsätta muslimer för grovt kränkande behandling genom att kalla profeten Mohamed för pedofil. Han gjorde ett avskyvärt övertramp mot de mänskliga rättigheterna samt brott mot internationella konventioner genom att kränka en minoritets trosbekännelse. Istället skulle han kunna agera utifrån den etiska moralkompassen som ansvarfull riksdagsledamot.

Det är hemskt när en riksdagsledamot som själv har invandrarbakgrund utsätter en annan invandrargrupp för kränkningar istället för att ta fighten för skapande av ett inkluderingssamhälle och kampen mot främlingsfientliga krafter i samhället.

Hanif Bali är oansvarig och gått över anständighets gräns när han förolämpat vår profet Mohamed, Guds frid och välsignelser vara över honom. En riksdagsledamots agerande ska vara en förebild för samhällets medborgare, det innebär full respekt för mångkulturalismen och tolerans för olikheter.

Dessutom gör hans uttalande att han underblåser onödiga diplomatiska konflikter med den muslimska världen. Som kan skada våra svenska intressen ute i världen. Det är av största vikt att politiker som Bali visar ansvar och inte gör uttalanden som dessa.

Jag hoppas att Hanif Bali skäms, och jag kräver att han ber om ursäkt.

Kahin Ahmed,
Lokalpolitiker, för Moderaterna i Rinkeby/Kista,
Sociolog och samhällsvägledare

/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.