Vera Wellander Lindén
1 av 3
Vera Wellander Lindén - Foto: Privat/Pixabay
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Pixabay

Vet du inte vad du ska lova? Här får du världens bästa nyårslöfte

"Vi som bor i Sverige tillhör världens rikaste människor. Säg att jag efter min universitetsutbildning skulle tjäna en svensk medelinkomst. Då skulle jag tillhöra de rikaste fyra procenten i världen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Vera Wellander Lindén är en 24-årig student boende i Stockholm.

Min lista över misslyckade nyårslöften är lång: Träna mer, äta mindre socker, använda tandtråd… Men i år ska jag ge det viktigaste nyårslöfte jag kan tänka mig:

Jag ska rädda liv.

Hur ska det gå till, tänker du. Ska du bli läkare eller brandman? Faktum är att man varken behöver operera hjärtan eller riskera sitt liv för att rädda någon annans. Genom att donera 10 procent av sin inkomst kan de flesta i vårt land rädda ett liv varje år. Men då gäller det att donera pengarna rätt.

I dagsläget har tusentals personer, i alla åldrar, signerat Giving What We Can Pledge - ett löfte att donera 10 procent av sin inkomst till världens mest effektiva välgörenhetsorganisationer. Giving What We Can är en organisation med syfte att inspirera andra till att göra verklighet av sina goda avsikter. När man tar The Pledge blir man del av en global gemenskap av andra människor som vill hjälpa världen så mycket som möjligt: Effektiv Altruism.

En effektiv altruist är någon som vill hjälpa andra, på ett klokt sätt. Inga björntjänster. Välgörenhet ska vara intelligent och ge så mycket pang för pengarna som möjligt. För det är stor skillnad på hur många liv som räddas genom olika interventioner. De allra bästa initiativen är hundra gånger effektivare än de som “bara är bra”. Det måste man känna till om man vill bidra. Varför slänga pengar i sjön när de kan göra enorm skillnad på rätt plats?

Hur vet jag då vilka välgörenhetsorganisationer som gör mest nytta med mina pengar? Amerikanska GiveWell arbetar med att ta reda på just det. De rekommenderar att du donerar till Against Malaria Foundation (AMF) som distribuerar myggnät i utvecklingsländer. De kan köpa in, dela ut och sedan följa upp användningen av ett myggnät för så lite som 45 kronor. Självklart skulle inte alla mottagare ha drabbats av malaria om de inte fått ett myggnät, men AMF uppskattas ändå rädda ett liv för ungefär 33 000 kronor. Det gör dem till ett av de absolut bästa alternativen.

Vi som bor i Sverige tillhör världens rikaste människor. Säg att jag efter min universitetsutbildning skulle tjäna en svensk medelinkomst. Då skulle jag tillhöra de rikaste fyra procenten i världen. Direkt efter universitetet kan jag alltså vara en av världens absolut rikaste människor. Att inte dela med sig när det potentiellt kan rädda någons liv känns nästan absurt. Är man, som jag, tacksam för att man haft mycket goda förutsättningar i livet så är det här ett fint sätt att ge tillbaka på.

Om 5 procent av alla vi i den rika delen av världen tog The Pledge skulle vi kunna utrota extrem fattigdom. Det är en på 20. Det borde vi väl kunna klara?

Jag brukar sluta gå på gymmet i februari. Men det här löftet ska hålla livet ut.

Vera Wellander Lindén,
Ordförande, Effektiv Altruism SASSE - studentkåren vid Handelshögskolan i Stockholm

Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.