Måndag 24 Jan
Stockholm

Zandra Hedlund: Staten ska inte bestämma vilken musik jag ska dansa till

Denna text är hämtad från bloggen zandrahedlund.blogg.se.

"Kanske krävs det några decennier att vinna samhällets acceptans, för technokulturen är fortfarande under ständigt hot".
1 av 3
"Kanske krävs det några decennier att vinna samhällets acceptans, för technokulturen är fortfarande under ständigt hot". Foto: Privat/TT
"Polisen försöker stoppa verksamheten och gör sitt bästa för att hitta anledningar till att göra det".
2 av 3
"Polisen försöker stoppa verksamheten och gör sitt bästa för att hitta anledningar till att göra det". Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zandra Hedlund.
3 av 3
Zandra Hedlund. Foto: Privat

Zandra Hedlund skriver om ravekulturen och hur den hotas av staten.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det finns en kultur som bygger på dans, musik och glädje, där det ordnas fester med fyllda dansgolv långt in på morgontimmarna, de sista tonerna dör inte ut förrän framåt förmiddagen. Det arrangeras festivaler där musiken och ljudet av fötter mot dansgolv aldrig tystnar, där dansen skapar hållbara band mellan människor som aldrig tidigare mötts.

Dygnet runt, dagar och veckor i sträck. Det är offentliga tillställningar, alla är välkomna. Du kan betala i dörren utan att vara registrerad föreningsmedlem. Det finns en frihet, det finns en acceptans. Musikstilen är jazz och dansstilen kallas lindy hop.

Det finns en annan kultur som bygger på dans, musik och glädje, där det ordnas fester med fyllda dansgolv långt in på morgontimmarna, de sista tonerna dör inte ut förrän framåt förmiddagen. Det arrangeras festivaler där musiken och ljudet av fötter mot dansgolv aldrig tystnar, där dansen skapar hållbara band mellan människor som aldrig tidigare mötts.

Dygnet runt, dagar i sträck. Det är slutna sällskap, privata tillställningar endast för medlemmar. Du måste ha förköp och vara registrerad föreningsmedlem för att komma in. Det kämpas för frihet, det saknas acceptans. Musikstilen är techno och festerna kallas rave.

Just nu pågår The Snowball i Stockholm, det är ett stort lindy hop-event som pågår i en vecka på Clarion hotel på Norra bantorget och kulminerar i en stor nyårsfest. Deltagare kommer från hela världen. Dagtid är det kursverksamhet och hela nätterna är det fest med dubbla dansgolv. Dansgolven stänger oftast omkring kl.7 på morgonen. Alkohol serveras så länge hotellbaren är öppen. De flesta har förköp, men du kan betala i dörren bara för en kväll, även om det krävs lite köande.

Under sommaren arrangeras världens största lindy hop-läger i Herräng utanför Hallstavik i Stockholms län, där pågår dans dygnet runt i fem veckor, nattens fester slutar inte förrän det är dags för förmiddagskurserna att ta vid. De flesta köper biljett för en vecka eller flera, men det går bra att komma dit bara för en kväll och betala i dörren. Alla är välkomna.

Jag har spenderat totalt sex veckor i Herräng fördelat på fyra år och tre veckor på Snowball under tre år och jag har aldrig någonsin sett en enda polis där. Jag har aldrig sett ett gäng poliser komma in, kräva bevis på utfärdat danstillstånd och medlemsregister för att sedan börja förhöra deltagarna. Jag har heller aldrig hört talas om att en lindy hop-fest inte fått tillstånd att hållas pga öppettiderna, eller att poliser dygnet runt-bevakat dansbanor för att hindra människor från att dansa där

I Stockholm pågår en DIY-rörelse, människor som tillsammans skapar det som klubbscenen saknar, en kultur som bygger på en gemensam kärlek till musiken och dansen. En rörelse där människor tar hand om varandra, en trygg zon långt bort från krogens bråk, taffsande, våldtäkter och misshandel. Den här kulturen drivs av eldsjälar som lägger ner tid, energi och pengar på att skapa en medmänsklig oas i ett kallt och prestationsinriktat samhälle. För många av oss är det som att hitta hem, en plats där vi kan vara oss själva.

Jazzen förbjöds under andra världskriget på 40-talet och tvingades gå under jorden. Nu är det finkultur. Kanske krävs det några decennier att vinna samhällets acceptans, för technokulturen är fortfarande under ständigt hot.

Polisen försöker stoppa verksamheten och gör sitt bästa för att hitta anledningar till att göra det. Stora resurser avsätts för detta ändamål. För några veckor sedan dundrade ett tjugotal poliser in för att stoppa en lugn tillställning med cirka 50 deltagare och förhörde i stort sett samtliga kring föreningens medlemshantering.

När den legendariska klubben Docklands ville fira 20-årsjubileum genom en 3-dagarsfestival 2015 blev de nekade tillstånd pga öppettiderna, trots att de ej planerade att sälja alkohol. I somras valde polisen att stänga ner ett kulturhus i Marievik eftersom de ansåg att medlemsfesterna var att betrakta som klubbverksamhet, därefter satte polisen dygnet runt-bevakning på lokalen för att förhindra framtida dans.

Det är skillnad på kultur och kultur.

Zandra Hedlund

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela