Marcus Birro skriver om terrorn.
1 av 3
Marcus Birro skriver om terrorn. - Foto: Privat/TT
Marcus Birro.
2 av 3
Marcus Birro. - Foto: Privat
"Vi måste låta våra hjärtan bli berörda av allt som sker. Vi måste räkna alla döda. Vi måste fortsätta bli förfärade".
3 av 3
"Vi måste låta våra hjärtan bli berörda av allt som sker. Vi måste räkna alla döda. Vi måste fortsätta bli förfärade". - Foto: TT

Birro: Terroristerna vill utplåna dina barn – vi får inte sluta bli berörda

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro: Vi har ett ansvar mot oss själva och våra barn. Att stå upp för allt det som terrorn vill utrota hos oss.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det dröjde inte ens 90 minuter in på det nya året innan världen fick skåda ännu ett fruktansvärt terrordåd, denna gång i Istanbul i Turkiet. En religiöst övertygad man gick in och öppnade eld med sin Kalashnikov och slaktade ett fyrtiotal fullständigt oskyldiga människor.

Kanske ryckte du på axlarna åt detta barbari. Kanske noterade du det endast som ännu en flash på din mobil. Kanske tog nyårsdagens bakfylla över. Kanske stod du i kön till den lokala pizzerian när du läste om hur det nya året döptes i blod.

Det är begripligt. Ibland blir mörkret för mörkt. Ibland blir verkligheten helt enkelt för barbarisk för att vi ska kunna ta in den.

Men verkligheten måste tas in! Vi måste lära oss att känna sympati med offren, med de anhöriga, med de mördades föräldrar, barn, kusiner, vänner, älskare.

Vi MÅSTE fortsätta bli berörda. Vi måste fortsätta bli förbannade. Vi måste fortsätta agera. Vi måste våga sätta likhetstecken mellan vår tids grymmaste hot och den religiösa bakgrund som bildar dess relief.

Vi får helt enkelt inte låta terrorn bli en blodröd vardag, något vi noterar med en gäspning innan vi ägnar oss åt att skicka mejl på arbetstid eller vad det nu är vi än gör med våra liv. Vi har ett ansvar. Låt oss våga se den något större bilden. Det är inte en nattklubb i Turkiet terrorn primärt är ute efter. De är ute efter dig och det liv du lever. De är ute efter dina barn. De vill utplåna dina barn. Om du någonsin tvekar om det är jag tyvärr tvungen att påminna dig om lastbilen, glasskön och terrorn i Nice.

Vi måste låta våra hjärtan bli berörda av allt som sker. Vi måste räkna alla döda. Vi måste fortsätta bli förfärade.

För när vi börjar vänja oss vid att det finns religiöst övertygade människor som är beredda att dö för att utplåna oss och våra barn har vi verkligen förlorat det allra viktigaste kriget.

Det om våra hjärtan.

Därför vägrar jag bli härdad. Därför fortsätter jag att skriva om detta. Därför kommer jag alltid bemöta de relativister som envist hävdar att alla dessa mord inte har med religion att göra. Därför fortsätter jag att försöka sätta det som sker i ett större sammanhang.

Därför fortsätter jag att desperat kräva kyrkoledares och politikers, kändisars och opinionsbildares tydliga, konsekventa och fullständiga avståndstagande och fördömande om det som sker. Det är alldeles för tyst. Alldeles för många har svalt PK-elitens lögner om att man är rasist och islamofob om man vågar adressera barbariet.

Allt för många har varit alldeles för tysta.

Vi har ett ansvar mot oss själva och våra barn. Att stå upp för allt det som terrorn vill utrota hos oss. Demokrati, jämlikhet, frihet och solidaritet med de utsatta. Det är DETTA som terrorn vill utplåna och de vill utplåna det genom att mörda oss och våra barn.

Håll hjärtat i kupade händer. Var inte naiva eller dumdristiga. Men bli för allt i världen inte härdade!
Vi måste låta oss bli berörda.

Marcus Birro,
Författare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.