Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är klart vi ska ha yttrandefrihet – det gör det inte rätt att säga kränkande saker

- 05/01/2017, 15:53 -
Kahin Ahmed svarar Omar Makram om Hanif Bali.
1 av 3

Kahin Ahmed svarar Omar Makram om Hanif Bali.

Björn Erdal/TT

Hanif Bali.
2 av 3

Hanif Bali.

Dan Hansson

Kahin Ahmed.
3 av 3

Kahin Ahmed.

Björn Erdal

Moderaten Kahin Ahmed skriver slutreplik i debatten om Hanif Balis profeten Muhammed-uttalande.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Läs de tidigare artiklarna i debatten här och här.

Mitt ogillande av Hanif Balis uttalande handlar inte om klantänk, utan oförskämt kränkande mot muslimer. Vi lever i Sverige och det är självklart att det råder yttrandefriheten, åsiktsfrihet och demokrati. Detta är en möjlighet för oss som saknas i många andra länder.

Yttrandefriheten är ett privilegium för oss som bor i Sverige, medan tyvärr oliktänkande i många andra länder hotas och förföljs på grund av sina meningsskiljaktigheter.

Vår yttrandefrihet är visst stor fördel för oss, att man tycka, utrycka fritt utan att man känner sig välgrundad rädsla eller hoats för livet. Detta är självklarhet för mig. Det är lågprofil att med yttrandefrihetens namn kränka andra. Detta är meningslöst. Vi har ett ordspråk som säger ”bemöt människor omkring dig som du själv vill bli bemött”. Det är oansvarig att kränka människor i yttrandefrihets namn.

Demokrati bygger på att man kan vara oeniga i många olika frågor utan att man vara fientlig mot sina meningsmotståndare. Ingen har rätt att tysta ner mina synpunkter, och på samma sätt jag respekterar andras åsikter och deras yttrandefrihet.

Sverige är ett gott föredöme för många länder i världen genom att ge många grundläggande skydd mot förföljelser och hot, och mänskliga rättigheter värderas högt i Sverige.

Som riksdags ledamot ska man visa ett gott moraliskt omdöme. Jag lägger inte mig i andras privata angelägenheter. Jag skulle aldrig kränka eller förolämpa ett Jehovas vittne eller andra kyrkliga samfund i yttrandefrihetens namn, trots att vi har olika syn på den andliga världen. Var och en kan tro vad han eller hon vill, men poängen är att man visar respekt med sina medmänniskor.

Omar Makram, du skriver att du vägrar låser in dig i en ideologisk klan. Jag undrar vem som låser in dig i en ideologisk klan? Återigen, debatten handlar inte om klan. Är det så svårt för dig att läsa min debattartikel, det står ingenting om klan.

Vi talar inte om klan utan om kränkande behandling från en riksdagsledamot, som ska visa respekt och ansvar.

Kahin Ahmed,
Lokalpolitiker, för Moderaterna i Rinkeby/Kista,
Sociolog och samhällsvägledare