Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
6118
reaktioner idag

​Bea, 26: Kvinnor, om ni vill slippa tvätta får ni väl laga bilen istället

​Beatrice Färdigs: "Om vi vill slippa några av de uppgifter som anses vara våra, borde vi ta tag i sysslor i de sysslor som betraktas manliga. Ställ dig bakom gräsklipparen lär dig byta dina egna däck".

​Beatrice Färdigs skriver om att jämställdhet också kommer med ett ansvar att göra sysslor som anses klassiskt manliga.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alltså, ibland känns det som att vi (kvinnor) plockar de delar vi vill ha och lämnar det andra. Vi uppskattar gratis drinkar och gentlemannafasoner, vi vill få hjälp med matlagning och tvätt och vi vill ha rätt till lika lön. Hur vi än vrider och vänder på det så hamnar väldigt mycket ansvar för arbetet mot ett jämställt samhälle på männen.

Om vi vill slippa några av de uppgifter som anses vara våra, borde vi ta tag i sysslor i de sysslor som betraktas manliga. Ställ dig bakom gräsklipparen, lär dig byta dina egna däck och när ni tar bilen – sätt dig bakom ratten och kör! Om det nu är så att ni anser att han är bättre på att köra, desto mer anledning för dig att få fler timmar bakom ratten så att du kan bli minst lika bra.

Hjälp till att sudda ut gränserna, tills det inte längre finns någonting som är att betrakta som kvinnliga respektive manliga sysslor.

Och sen det här andra, utseendemässiga. Tyvärr, måste jag säga, förknippas den kvinna som utger sig för att vara feminist ofta med orakade ben och liksom inte så figurnära kläder utan av den lite ”tuffare” karaktären.

Ni vet, så där ”butchig”. Jag fattar att det är ett statement mot skönhetsideal, men i mina ögon blir det bara ännu ett bevis på att mannen lever vidare som norm. Kan vi inte bara vända på det? Göra det mer accepterat för de män som vill sminka sig eller på annat sätt vara måna om sitt yttre.

För i den här diskussionen blir det så där igen, att det som anses kvinnligt blir det som är dåligt i kontrast till det manliga.

Det är dags att vi slutar betrakta oss som offer och börjar ta ansvar istället. Och jag vet, det handlar om större saker än tvätt och smink, och jag vet att kvinnan oftast är att betrakta som den förtryckta. Men i jämställdhetsdebatten vittnar även män om orättvisa.

Om än på ett sätt som sällan väcker sympati, det brukar heta att vi kvinnor ska sluta gnälla för männen har det inte heller så lätt. Till dessa män vill jag bara säga att ta dig i kragen. Sluta kritisera oss som vill ha en förändring och börja jobba mot en du med.

För jämställdhet handlar inte bara om att vi kvinnor ska få det bättre, det handlar om att sudda ut begränsande och förtryckande könsroller. För båda parter. Och det kanske känns en aning obekvämt att behöva klippa gräsmattan, men disk och tvätt är mig veterligen minst lika obekvämt. Och vem sa egentligen att det är bekvämt att förändra samhället?

Beatrice Färdigs

Håller du med?

Mer:

Emelie, 20: Det finns en anledning till att vi ser alla män som potentiella våldtäktsmän