Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sonny, 18: Ni vuxna fattar inte vilken press vi unga lever under

Debattören: Att säga att vi ungdomar är lata och inte kämpar i skolan är bara sjukt.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag får ett leende på läpparna när vuxna människor, alltså människor över 25, skriver att jag inte har någon kunskap och liknande, och de kommentarerna brukar jag få när jag pratar om skolan och betygssystemet.

Hur jävla sjukt det systemet är egentligen, de är bara vi som går i skolan som fattar hur jäkla sämst det betygssystemet är. Jag kan höra att från äldre människor att enligt dem så är de inget problem med skolan, vi är lata, det är därför vi sjunker i betygen.

För er som inte vet hur betygygssystemet fungerar är de så att du kan antingen får A,B,C,D,E,F. E och E och D är typ som G som man hade förr. Och C och B är som VG och A är som MVG, och F är som IG. Problemet är inte vilka bokstäver som är vilka eller hur mycket de betyder att du får i betyg.

Problemet sitter i att om du exempelvis får A i alla delar i svenskan förutom en del där du får F, så får du F i slutbetyg. Alltså inte godkänt. Förstår ni? Får du F i en del och A i de andra delarna så får du F.

Och det är det som är en problematik i skolan, varför folk kämpar ihjäl sig och liknande. Jag hade samma problem när jag gick i 1 an förra året. Jag hade klarat delar för ett D förutom en där jag fick E och då fick jag E. Enligt mig gjorde de inte så mycket då jag bara ville ha godkänt i den kursen. Men det är så de är och det är därför elever oftast känner känner sig pressade och känner att de måste göra allt och lite till i skolan.

Det roliga i detta är att de finns så många vuxna som sitter med en pekpinne och säger att det inte är si och så men de sitter inte i den sitsen själva. Jag vill att de som nu är vuxna ska knipa sin mun lite. Att säga att vi ungdomar är lata och inte kämpar i skolan och därför får dåliga betyg är det sjukaste jag har hört en vuxen människa säga till mig.

Så du tycker att min gamla klass kompis för något år sen var lat? Hen fick inte de betyget som hen egentligen förtjänade och hon slutade gå till skolan och fick läggas in på psyket för att hen hade så höga krav på sig själv och hade ett sämre betyg än vad hen vill ha.

Jag vet att hen fick ett riktigt bra betyg men enligt henne så var de inte det för att hon vill ha högre. Och jag vet inte om man kan kalla hen lat, för att så mycket den människan kämpat är fan sjukt. Att inte äta för att man måste plugga, att man ska utsätta sin psykiska och fysiska hälsa för att få ett bra betyg. Det är bara sjukt!

Jag vill le för att ni som är vuxna och som ska vara förebilder till oss yngre och stötta oss. Ni sitter istället och säger att vi inte orkar skolan, vi är lata för att vi inte få de högsta betyget. Haha de är lite patetiskt. Det nya betygssystemet är så sjukt mycket krävande om mam jämför med de förra eller de alla vuxna människor hade 1,2,3,4,5-betygssystemet.

Så jag vill att alla vuxna som sitter och klagar på oss ungdomar att vi är lata och inte lär oss något, kan inte ni då göra en förändring. Ni är vuxna och tar större plats i samhället så snälla hjälp oss istället för att försämra våra självförtroenden.

Jag vet att många av er som är över 25 år brukar tycka att jag pratar utan kunskap men de gör även ni vuxna nu också. Ni vet inte hur det är att gå i skolan på 2000-talet, då det är sådan stor förändring på allt. Så sluta prata utan kunskap. Jag tror inte ens att vissa lärare kan se hur svårt vi elever har det.

Det är inte de som gör proven, de bedömer oss men sen är det inget med det. Så jag tror att de bara vi elever som vet, vi som vet pressen och stressen runt detta.

Sonny Andersson

Håller du med?

Mer:

Saga, 21: ​Så gör vi svenska skolan bra igen – förklarat med 10 memes