Stockholm

Antirasister i alla städer – förenen eder!

1 av 4
. Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
3 av 4
. Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 4
. Foto: Privat

"Vad väntar vi på? Vem väntar vi på? Någon Annan? Det finns ingen annan".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Alla inom den antirasistiska rörelsen bekämpar fördomar på våra egna sätt och efter våra egna förutsättningar. En del av oss har höga utbildningar, andra inte. En del är etniska svenskar, andra har annan etnisk härkomst. Några har ordets gåva medan somliga har andra kvalitéer. Vi röstar på partier över hela den politiska skalan, eller så röstar vi inte alls. En del av oss har aldrig blivit utsatta för rasism medan vissa blir det varje dag.

Med så skilda förutsättningar kommer med nödvändighet våra respektive sätt att föra kampen för allas lika värde se olika ut. Detta är bra. Att vi är många olika människor, organisationer och nätverk ger oss en mångfald av tekniker, metoder och strategier att arbeta efter.

Mångfalden är vår styrka. Men bara om vi ser bortom vad som skiljer oss åt och istället fokuserar på vad vi vill åstadkomma. Det får vara slut med att svartsjukt se varje ny tendens till antirasistisk organisering som ett hot mot ens egen grupp.

Ingen av oss är hjälpt av att vi ser varandra som konkurrenter istället för som medarbetare. Och människor som väljer att positionera sig själva som präktigare och duktigare än oss andra genom att baktala kamrater inom samma rörelse klarar vi oss utan. Vi är väl inte här för att göra karriär utan för att göra världen en smula bättre?

Jag tycker det är viktigt vi kommer ihåg det gamla ordspråket "Den som pratar illa om andra i din närvaro, pratar illa om dig i din frånvaro". Så färre karaktärsmord på de av våra kamrater som för kampen enligt sina egna förutsättningar och inte enligt dina eller mina, och mer fokus på gruppöverskridande samarbeten.

Vi har på senare tid kunnat se en ökande trend för just sådana här samarbeten. Det gläder mig. När allt från rikstäckande fackförbund till lokala gräsrotsrörelser sluter sig samman kring ett gemensamt mål blir vi oslagbara.

Låt oss därför fortsätta på den vägen. Öppna upp för ännu mer antirasistiskt samarbete mellan alla demokratiska krafter. Lyft luren och ring det där samtalet. Maila eller skicka ett sms och skriv att just Du är redo att ta nästa steg.

Vad väntar vi på? Vem väntar vi på? Någon Annan? Det finns ingen annan. Det finns bara vi. Jag och Du. Och det finns ingen bättre tid än Nu!

Ivan Midjich,
Clown nr 7 @ We Are Dalarna

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.