Måndag 15 Aug
Stockholm

Weidmo Uvell: 5 exempel på att pampighet och fiffel är ärftligt inom SSU

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Rebecca Weidmo Uvell: "Sammanblandning av mina och dina pengar är tyvärr något som präglat Socialdemokraterna mycket länge och det är tydligt att det skapas redan i deras ungdomsförbund SSU".

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Rebecca Weidmo Uvell på Twitter: @RebeccaWUvell

Besök hennes blogg: uvell.se

Det har inte ens gått två veckor in på det nya året och SSU är redan i blåsväder igen. Förra året blev det känt att SSU ordnade möten där vita inte var välkomna, den här gången har SSU:s ordförande Philip Botström åkt taxi hela vägen från Sälen till Stockholm.

Kostnaden för taxiåkandet blev 7 900 kronor. Botström själv har motiverat den med att han hade ett viktigt möte i Stockholm och ”det inte gick att lösa på annat sätt”. Mötet var med Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) som SSU har en plats som suppleant vid men får inte rösta på. Ett möte han alltså hade kunnat avstå ifrån. Hade han haft något viktigt att anföra på mötet hade han säkert kunnat lösa det med Skype eller via telefonkonferens. Men han valde alltså att åka taxi.

7 900 kronor är nästan en månadsinkomst för en vanlig student i Sverige, som ordföranden alltså la på en enda taxiresa. En väldigt stor summa för de flesta av de unga medlemmar Botström företräder.

SSU betalade taxiresan. Men SSU tjänar inga egna pengar utan lever nästan uteslutande på olika typer av bidrag. De fick till exempel 1 793 648 kronor i bidrag av MUCF år 2016 (fd Ungdomsstyrelsen). Den senaste årsredovisning som finns offentligt av SSU är från 2014 och enligt den fick de även bidrag från SIDA på 2,2 miljoner samt övriga bidrag på 3,5 miljoner.

De fick 2014 hela 7 663 000 kronor i bidrag av skattepengar. Pengar som nu bland annat betalat en 8 000-kronorsresa med taxi.

Det är bara att konstatera – SSU:s ordförande visar att han har väldigt liten respekt för andra människors pengar. För det är de, det vill säga skattebetalarna, som finansierar SSU.

Tyvärr har SSU en lång och väl dokumenterad historia av det här. För de har på olika sätt upprepade gånger fuskat med skattebidrag.

2012 utreddes SSU Norrbotten och SSU Piteå för fusk i miljonklassen med hjälp av påhittade utbildningar.

2007 krävde Region Skåne tillbaka 244 000 kronor av SSU på grund av misstänkt fusk.

2006 blev det känt att SSU:s Värmlandsdistrikt försökt fuska sig till bidrag genom påhittade deltagare i studiecirklar.

2005 avslöjades ett omfattande fusk med medlemssiffror, som då påstods vara 19 000. Men bara 1 900 betalande medlemmar gick att identifiera. De 3,5 miljoner de fått i bidrag av Ungdomsstyrelsen byggde alltså på påhittade medlemmar.

2004, när Ardalan Shekarabi efterträtt Mikael Damberg som ordförande för SSU, uppmärksammades att pengar från ur Verksamhetsutvecklingsfonden (Vuf) och SSU Gränslöst, som skulle användas för bland annat integrationsprojekt, använts i valkampanjen om ordförandeposten. UNT avslöjade att ett Visa-kort anslutet till SSU användes av Shekarabi till taxiresor, krogbesök och kontantuttag.

Pampbeteendet och en sammanblandning av mina och dina pengar är tyvärr något som präglat Socialdemokraterna mycket länge och det är tydligt att det skapas redan i deras ungdomsförbund SSU.

Personligen undrar jag hur det egentligen står till med värdegrunden SSU själva ofta pratar om. För en sak är säker. Att slarva och fuska med skattepengar är ingen enskild händelse i SSU.

Rebecca Weidmo Uvell

Borde Botström avgå som förbundsordförande?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.