Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Wow, du är jättefin för att vara mörkhyad"

Debattören: Varför kan de bara inte kan säga att jag är fin och inte nämna min hudfärg?

Denna text är hämtad från bloggen sarahinashaka.blogg.se.

​Sarah Inashaka skriver om rasism.

​Sarah Inashaka.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Innan du forsätter att läsa detta inlägget vill jag bara säga att detta är min åsikt och detta inlägget är inte att få dig och andra att känna sig ledsna, Tack.

"Wow, du är jättefin för att vara mörkhyad".

Detta är en av dom sakerna jag får höra och något jag fick höra igår också.

Varje gång en person sa "Du är fin för att vara mörkhyad" så var jag tyst, mållös och stel. Varför? För jag vill inte tacka för något som är en förolämpning och jag ville se om personen som sa detta skulle märka/förstå att det hon/han sa inte var en komplimang utan en förolämpning, och alla som sagt det till mig i hela mitt liv märkte ingenting.

När någon säger att "Du är fin för att vara mörkhyad", för mig är det som om att han/hon skulle säga "Jag brukar inte tycka att mörkhyade är vackra men du är det" eller "Mörk hy är fult". Alla gånger någon har sagt att jag är fin för att vara mörkhyad har det fått mig att tänka "Varför kan de bara inte kan säga att jag är fin och inte nämna min hudfärg?", och "Det är 2017, varför säger man fortfarande detta?" men jag sa aldrig ifrån.

Det var för än igår då jag kände att detta var nog och bestämde mig att säga emot. Jag gick fram till personen och berättade varför man inte ska säga till en mörkhyad tjej eller kille att han eller hon är fin för sin hudfärg. Personen bad om ursäkt och berättade att det inte var illa menat.

Varför skriver jag detta när det finns andra bloggar och youtubers som pratar om just samma sak?

Det är helt enkelt för att det har inte skett en förändring, och om jag har en röst samt mod för att stå upp för mig själv och andra, så kommer jag göra något för att en förändring ska ske.

Kommentera gärna om vad du tycker, Dela gärna för att sprida budskapet för göra en förändring i samhället.

I slutet av dagen är alla vackra, oavsett vilken hudfärg man har.

Sarah Inashaka

Vill du också få ut din röst?

Håller du med?

Mer:

Collins Luther Zola: Rasismen jag utsätts för hörs och syns inte alltid