Stockholm

Birro: Den senaste domen om stenkastning visar hur sjukt det svenska rättsväsendet är

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

1 av 6
. Foto: Privat/TT/TT
2 av 6
. Foto: Privat
3 av 6
. Foto: AP
4 av 6
. Foto: EMIL LANGVAD / Emil Langvad/TT
5 av 6
. Foto: TT NYHETSBYRÅN
6 av 6
. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Marcus Birro: Solna Tingsrätt skriver att poliserna inte har rätt till skadestånd eftersom "stenkastning förekommer relativt ofta i Tensta och att de därför borde ha varit mentalt förbereda på det".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det har kommit ännu en intressant dom, denna gång i Solna Tingsrätt.

Två poliser var i Tensta utanför Stockholm för att sköta sitt jobb, närmare bestämt kontrollera en bil, när de attackerades av ett gäng unga män som kastade stenar och glasflaskor mot och på dem.

Det här är ett tilltagande och relativt nytt fenomen.

Det har funnits besvärliga bostadsområden i alla tider men de senaste åren har våldet, föraktet och respektlösheten mot polis, ambulans och brandkår blivit allt värre.

Från visst håll framförs ofta att det är ”utanförskapet” och ”fattigdomen” som ligger till grund för den här sortens beteende. Det är helt enkelt inte sant. Det är dessutom att fullständigt förakta det egna personliga ansvaret och likställa fattigdom med brutalitet och lagbrott. Du kan inte skylla på fattigdom när du hackar upp gasten för att kasta på människor som sköter sitt jobb.

Jag är uppväxt i en förort. Jag levde mina femton första år i Angered utanför Göteborg. Förorter har varit ”döda sovstäder” (som Ebba Grön sjunger) i fyrtio år. Det har lagts ner fritidsgårdar i förorten under alla de här åren. Ingen har kastat sten på polisen för det.

Hur fucked up är man om man resonerar så här: "Ja, jag lever i ett bostadsområde med rätt hög kriminalitet, och ja, det finns mycket man skulle kunna göra för att rusta upp det här stället... Hm... Vad ska vi göra? Jag vet! Vi tar de här gatstenarna och kastar dem på poliser. Och du kan ta de där flaskorna och kasta dem ner på människorna i uniform där nere. Vilket fantastiskt kreativt sätt att förändra vår tillvaro".

Att vilja skada, hota och kanske döda poliser, ambulanspersonal och brandmän har ingenting med pengar, fritidsgårdar eller utanförskap att göra. Det har med förakt för mänskligt liv att göra.

Ingen förnekar att de här områdena farit illa. Men vi lever i en demokrati, och det må vara en bristfällig demokrati men det finns tusentals sätt att göra sin röst hörd på om man är förbannad på systemet. Man kan starta punkband, starta en gupp på Facebook, ockupera ett hus, ordna demonstrationer, skriva en bok, rösta på ett annat parti, boka tid med sin lokala politiker, skriva en debattartikel, skriva en till, skaffa sig ett Twitter-konto, ansöka till en dokusåpa, bilda en kulturförening, lära sig svenska språket ordentligt, sträcka ut en hand till andra människor, sträcka ut en hand till sina egna syskon, ordna festivaler…

Att kasta sten på poliser är babian-beteende.

Tillbaka till domen. De två poliserna får avslag på sin begäran om skadestånd med anledning av stenkastningen.

Solna Tingsrätt skriver att poliserna inte har rätt till skadestånd eftersom ”stenkastning förekommer relativt ofta i Tensta och att de därför borde ha varit mentalt förbereda på det.”

Alltså.

Om du arbetar som polis bör du vara ”mentalt förberedd” på att riskera livet genom att unga män står på broar, i hyreshus, i fönster och på gatorna och kastar stenar och flaskor på dig när du är där för att göra ditt jobb.

En stilla undran till Solna Tingsrätt: Hur förbereder man sig mentalt för stenkastning? Är inte det på flera sätt att helt enkelt normalisera att de finns människor i förorten som tycker det är okej att attackera människor som har till yrke att rädda liv och förhindra brott?

Ännu en gång skämmer svenskt rättsväsende ut sig totalt. Brottslingarna garvar arslet av sig.

Varför ska en polis i Tensta behöva stå ut med mer än en polis i Bredäng, Bromma eller för den delen i Västerås?

Ska verkligen svensk rättsväsende vara den instans som ger upp, som säger: ”Äh, så där är det i förorten nu. Vi har kriminella gäng som kastar sten på poliser och de poliser som vill jobba där måste vara ”mentalt förberedda” på att få en stor sten i huvudet när de är där för att göra sitt jobb?”

Den uppenbara risken, och ibland känns det som om det är själva målet, är ju att ingen polis som vill överleva sätter sin fot i Tensta.

Och vänta lite nu…

Är det inte exakt vad stenkastarna vill? Att polisen inte ska våga, vilja och kunna åka dit? För att på det sättet bibehålla laglösheten där ute?

Det är, för att uttrycka det så milt, anmärkningsvärt att självaste Solna Tingsrätt och svenskt rättsväsende är den instans som ser till att de kriminella gängen kan jubla och fortsätta sin kriminalitet.

Jag har ett enkelt och konkret tips. Res in med fyra specialstyrkor och plocka in varenda jävel som kastar sten. Låt sedan dessa eller deras föräldrar betala varenda utsatt polis så att de får sitt skadestånd.

Låt de kriminella betala.

Marcus Birro

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.