Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zandra Hedlund: Låt klubbarna bestämma sina öppettider själva

- 13/01/2017, 18:06 -

Denna text är hämtad från bloggen zandrahedlund.blogg.se.

"Kanske krävs det några decennier att vinna samhällets acceptans, för technokulturen är fortfarande under ständigt hot".
1 av 3

"Kanske krävs det några decennier att vinna samhällets acceptans, för technokulturen är fortfarande under ständigt hot".

Privat/TT

Zandra Hedlund.
2 av 3

Zandra Hedlund.

Privat

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Det är dags att Stockholmspolitikerna inser vilken enorm inkomstkälla de missar när de sakta dödar hela stadens nattliv.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Stockholms nattliv är under hot. Det blir allt svårare att hitta lokaler för att husera nattklubbar och livescener. Klubbar som Debaser och Göta källare tvingas stänga, ett flertal klubbar har fått sina hett eftertraktade 05-tillstånd indragna och Slakthusområdet ska snart rivas för att göra plats åt hutlöst dyra bostadsrätter för medelklasseliten.

Problemet har uppmärksammats av tre politiker från Liberalerna i Stockholm, som har skrivit en motion där de yrkar på att staden tar fram en strategi för hur ett levande nöjes- och kulturliv ska värnas och möjliggöras när staden växer. Det här är givetvis ett mycket välkommet initiativ. Min gissning är dock att deras definition av att "dansa natten lång" troligtvis inte överensstämmer med vad klubbscenen skulle önska.

I Stockholm stänger nattklubbar klockan 03, några enstaka ställen, som blir allt färre, får hålla öppet till klockan 05. Att få serveringstillstånd längre än så är inte möjligt. Den anledning som hela tiden upprepas är att sena öppettider gör staden otrygg. Det jag undrar är om politikerna som påstår detta någonsin har befunnit sig i innerstan klockan 03.30 en lördagkväll. När ställen har öppet sent droppar folk successivt av under natten och färre är kvar till slutet. Det gör att färre människor rör sig ute på stan åt gången. När alla nattklubbar istället stänger tidigt, stannar de flesta till slutet och när alla ska ut samtidigt utbryter fullständigt kaos. Det är påfrestande för såväl klubbägare, garderobspersonal, kollektivtrafik, taxichaufförer och nattöppna matställen. För att inte tala om risken för bråk när så pass många överförfriskade människor ska ta sig hem samtidigt. Det orsakar verkligen allt annat än en trygg stadsmiljö.

Samtidigt som staden aktivt verkar för att döda klubbscenen, blomstrar undergroundscenen som aldrig förr. Arrangörer som för länge sedan tröttnat på att behöva anpassa sig efter förlegade regler om öppettider, har istället valt att starta föreningar och hålla medlemsfester för slutna sällskap vilket skapar små oaser där dansen kan pågå till långt fram på förmiddagarna. Att det finns en efterfrågan är det inget snack om, hundratals människor beger sig långt ut i förorterna för att dansa i övergivna industrilokaler, ofta utan varken värme eller rinnande vatten, trots att det är mitt i vintern. Det här motarbetas givetvis aktivt av myndigheter, polisen gör sitt bästa för att stoppa festerna. Det gnälls om resursbrist, sexualbrott nedprioriteras och läggs ned utan utredning, men när det kommer till att stoppa folk från att dansa verkar det minsann finnas resurser.

Det finns ett enkelt sätt att få bukt med "problemet" med undergroundkulturen och det är att göra klubbscenen attraktiv. Låt arrangörerna själva bestämma öppettider, tillåt kulturen att få ta plats och anpassa tillgången efter efterfrågan istället för att begränsa möjligheterna för alla. Och om inte i innerstan, så åtminstone i förorterna. Öppna en nattklubb i Märsta med tillstånd till klockan 09 och jag lovar att folk kommer att vallfärda dit. Sätt Stockholms nattliv på kartan, så ska ni nog se att antalet undergroundfester minskar drastiskt.

Det är dags att Stockholmspolitikerna inser vilken enorm inkomstkälla de missar när de sakta dödar hela stadens nattliv. Inga turister åker till Stockholm för att festa och Stockholms egna klubbkids vallfärdar till Berlin, där politikerna har förstått värdet i ett pulserande nattliv och anser att klubbscenen är en kultur att värna om. Sverige har gett upphov till ett flertal världsartister på den internationella technoscenen, men det finns ingen klubbscen värd namnet där de kan spela på hemmaplan.

Om Stockholm vill vara en storstad av internationella mått, måste det finnas ett nattliv värt namnet.

Zandra Hedlund

Läs även:

I Berlin är techno finkultur, här vill de förbjuda oss att dansa

Staten ska inte bestämma vilken musik jag ska dansa till

Polisen har inte resursbrist, de bara suger på att prioritera

Följ mig på Twitter: @zandra_hedlund

Vill du också få ut din röst?