Torsdag 13 Maj
Stockholm

Emma, 19: Podcasten om våldtäkt förstörde många tjejers trygghet

1 av 3
2 av 3
3 av 3

"När jag satt och lyssnade på podcasten började jag gråta, mitt hjärta gick sönder. Jag mådde illa".

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emma Gustavsson Carlqvist, är 19 år.

Hon bor i Göteborg där hon pluggar till stylist.

Nu är jag riktigt arg, igår hände en otroligt jobbig och onödig grej. Den berömda tjejgruppen Honey & the bees på Facebook har en egen podcast, alltså kan de i stort sett prata om vad som helst.

Denna grupp och podcast är till för att stödja tjejer och att vi ska vara starka tillsammans. Men idag gick det åt helvete, ursäkta språket. Jag satt och skrollade igenom Facebookflödet som vanligt, fick syn på ett inlägg i Honey & the bees där det står att tre stycken tjejer i podden har pratat om ämnet våldtäkt, "vad är en våldtäkt?".

De hade pratat med en tjej som själv varit utsatt och det blev deras samtalsämne. Kort där efter börjar de prata om en tjej som faktiskt skrivit ett inlägg om våldtäkt. Det är alltså tre tjejer som sitter och pratar om en annan tjej, som inte ens sitter med dem och har en chans att prata.

De skuldbelägger henne och pratar fritt om hennes upplevelse. Denna tjej har alltså varit modig nog att berätta sin historia och sen blir hon bemött på ett så hemskt sätt. De snackar om hur hon inte “vågade” säga nej, inte “vågade” stå emot honom.

Enligt dem kunde hon tydligen inte säga nej på grund av att killen som rörde henne var hennes vän. Ett nej är ett nej! Det spelar ingen roll om det är din vän som rör dig eller någon helt okänd. Ett nej är fortfarande ett nej!

De har alltså suttit och pratat om offret, som att de vet vad som är ett övergrepp och inte. Hur kan man sitta och yttra sig om något så hemskt?

Jag vet hur det känns, jag är själv ett offer för våldtäkt. Jag har gått hos fyra olika psykologer, gjort en personutredning, träffat flertalet människor som varit med om samma sak. Jag har mått skit. Jag har börjat bearbeta själva händelsen, äntligen.

Jag gick runt i flera månader och tänkte att det var mitt fel. För det var det alla andra sa till mig, “du ville det”, “du överdriver bara”, “är du säker på att det var våldtäkt?”, “sa du nej tillräckligt högt?”, "han kanske inte menade det", "han var full". Jag skrek nej, jag grät, jag sa nej hundra gånger. Jag försökte putta bort honom, försökte ta mig ur det, det var omöjligt. Jag hamnade i ett chocktillstånd och svimmade av några sekunder.

Hur fan ska jag kunna "springa därifrån" som dem säger i podden? Jag grät mig till sömns flera nätter, dagar blev till veckor, veckor blev till månader. Jag tänkte hela tiden att det var mitt egna fel. Men det var det inte. Det vet jag nu, ett år senare. Jag är ett offer för något av det äckligaste som finns. I mina ögon är våldtäkt omänskligt. Har du ett hjärta, en hjärna och ett samvete så våldtar du inte. Vad är det för jävla sjuk grej att göra?

Vet ni hur många som varit eller är utsatta för det här? För många, som inte ens ska behöva gå igenom det, eller må som de mår. Det var flertalet tjejer i denna grupp som tog illa upp, jag var en av dem. När jag satt och lyssnade på podden så började jag gråta, mitt hjärta gick sönder. Jag mådde illa.

Hur kan våra “systrar” sitta och säga något sådant? De skyller på offret. Det hela gick över jävligt snabbt till att skylla på offret. Det var inte längre att stå upp för oss offer eller oss tjejer överhuvudtaget. Det blev istället plötsligt synd om killarna, idioterna som skadat oss.

“Vad är en äkta våldtäkt?” var en fråga de ställde i podden som jag fastnade för. En äkta våldtäkt, jag visste inte ens att det fanns något som hette så.

Hela podden spårade ur och det fick de kritik för, tro mig, det fick dem. Jag såg ett inlägg från en tjej som skrev att avsnittet rubbade henne totalt. Att hon var ett offer och att hon inte kunde fatta hur de ens kunnat släppa en sån podd. Jag menar, tänkte de sig inte för? En podd måste man hinna lyssna på, redigera och klippa. Varför la de upp den? Den sårade så otroligt många tjejer, unga som gamla.

Jag kommer aldrig släppa hur de yttrade sig om ett sånt viktigt ämne. Vi behöver varandra, så varför sitta och skylla på offren som behöver stödet mest? Det stödet som gruppen skulle ge oss. Det stödet och den kärleken vi skulle känna när vi lyssnade på podden.

Ingen ska få komma undan med att yttra sig på det sättet. Att be om ursäkt eller inte, det har hänt, den har kommit ut, den har legat ute ett tag. Kunde de själva inte se vad som var fel med avsnittet så tror jag inte de bryr sig speciellt mycket om våra åsikter.

Vi tjejer ska hålla ihop, vara starka tillsammans. Men idag tror jag att den där podden förstörde många tjejers trygghet och självkänsla. Alla mådde otroligt dåligt. Att få mer än 10 000 tjejer att må dåligt borde inte få sopas under mattan. Ingen ska må dåligt på grund av en jävla podd. Vi ska vara starka tillsammans. Någon behöver ta tag i detta problem! Någon behöver prata om det här. Det är så viktigt.

Det är det värsta ni kan göra, att blunda för problemen. Vi måste visa att ingen ska behöva gå igenom detta ensam. Efter det som sagts i podden så tror jag att många tjejer och kvinnor sitter hemma och tänker att det är deras egna fel att de blivit utsatta för övergrepp eller våldtäkt. Vi måste stå upp för de som har varit med om det, vi alla måste öppna ögonen mer. Killar som tjejer.

Jag pratade med en tjej som hade sett mina kommentarer om att jag varit med om det för ett år sen. Samma sak hände henne för ett år sen. Hon vågade inte ens lyssna på podden. Hon var så rädd att hon skulle bli triggad, “bli triggad”, asså hör ni? Att en podd kan få tjejer att må så dåligt. När den podden skulle få oss att må bra.

Jag tror inte att de tänkte igenom hur många tjejer de skulle såra. Men nu är den tydligen borttagen så hoppas inte fler tjejer blir sårade. Men ingen skulle ha blivit sårad från första början. Så jävla patetiskt! Vad hände med medmänskligheten? Med våra systrar? Vi som skulle vara Sveriges största grupp för tjejer med massa kärlek och råd. Känner mig sviken, sårad och arg och jag är inte ensam om det.

De bad om ursäkt och kom med en “förklaring”. De hade all tid i världen att klippa den, lyssna på den noggrannare, eller inte ladda upp den alls. Fy fan, säger jag bara. Den skulle aldrig laddats upp alls. Poddavsnittet om våldtäkt ska vara borta helt inom någon dag enligt producenten. Så den kommer inte skada mer, tack och lov. Men skadan är i stort sett redan skedd.

Att så många blev sårade av avsnittet gör mig tom på ord. Jag kan bara tänka på de som blev triggade och sitter hemma och tror på det som sas i podden. Så jävla synd.

Jag tänker på er och hoppas att vi kan ta tag i detta tillsammans, finnas där för ALLA och för en gångs skull visa att vi är mänskliga. Alla behöver någon.

Emma Gustavsson Carlqvist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela