Anna, 35: Jag som har en diagnos vet hur utanförskap i dagens Sverige ser ut

- 25/01/2017, 17:07
1 av 3

TT/Privat

2 av 3

Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

3 av 3

Privat

"Det handlar inte om att bara överleva utan också rätten att få leva ett fullgott liv precis som alla andra"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Fy vad arg jag är på omsorgspolitiken i det här landet! Varje dag läser man på nätet och i tidningar, varje dag får du höra på radion och tv:n att Sveriges vård och omsorg bara blir värre och värre.

Ett exempel är missförhållandena på LSS-boendet i Karlskoga som det rapporterades om tidigare i år.

Vi anhöriga tvingas att se på när våra sjuka familjemedlemmar blir sämre och sämre och de som sköter om dem med hjärta och själ går på bara knäna.

De offrar nästan sina liv för att den sjuke ska få det så bra som möjligt under rådande förhållande. Men det är inte lätt när alla motarbetar!

Jag förstår inte hur det är tänkt med assistansen, hur det är tänkt att man ska få den hjälp man behöver. Ingen föräldrer vill ha ett sjukt barn så varför ska man straffas för att man får det?

Ska man inte få den hjälp man behöver? Nej, vi ska trycka ner alla så långt det går! Vi ska trycka ner de utsatta så de försvinner från jordens yta för då är ju problemet löst! Eller?

Var är solidariteten? Vart är mångfalden alla talar om? Kan någon berätta det?

Jag har en syster med ett handikapp och jag har själv en diagnos. Jag går inte under LSS men det tvingas hon göra, och jag vet därför att många har det svårt.

Jag vill bidra till ett Sverige där alla är lika mycket värda och alla får chansen att leva. Det handlar inte om att bara överleva utan också rätten att få leva ett fullgott liv precis som alla andra som inte behöver förlita sig på hjälp från staten.

Rätten att få den hjälp som man behöver och rätten till en bra sjukvård. De här människorna måste ha rätten att få hjälp annars skulle de inte få den. Det är så orättvist för de har inte valt att få dessa funktionshinder och då måste vi samarbeta med och hjälpa dem. Ingen väljer att bli funktionshindrad eller sjuk.

Jag som har DAMP har själv fått uppleva utanförskap med min diagnos många gånger.

Skillnaden är att jag kan föra min egen talan men med många multihandikappade så får anhöriga föra deras talan och när myndigheter inte lyssnar utan man måste slåss för rättigheter som är självklara så tär det enormt på hela familjer.

Jag vill att alla ska få chansen att bli sedda, hörda och accepterade som de är.

Anna Åberg