1 av 4
- Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 4
- Foto: Privat

Emmie, 25: Sluta mörka våldsbrotten regeringen

Emmie, 25: "När kommer regeringen lära sig att censur inte är svaret? De senaste två åren har våldsbrottsligheten och anmälda sexualbrott ökat".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emmie Mikaelsson är 25 år och bor i Stockholm.

Hon är skribent for Radikalt Forum.

BRÅ är (Brottsförebyggande rådet) är en myndighet som verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Efter förra årets många skandaler, har regeringen ännu inte förstått att censur och försummande av fakta leder till mer och inte mindre sympati för rasistiska krafter.

Regeringens beslut om att inte ge BRÅ ett nytt uppdrag om att undersöka kopplingen mellan våldsbrott och ursprung, är ett exempel på hur hårt grepp kultureliten har på det politiska samtalet.

Det är tydligt att regeringen bryr sig mer om att vara ’’toleranta’’ utåt, än att BRÅ ska utföra relevanta, faktabaserade undersökningar som underlättar och underbygger forskning för hur vi löser våldsproblemet.

När kommer regeringen lära sig att censur inte är svaret? De senaste två åren har våldsbrottsligheten och anmälda sexualbrott ökat.

Dessutom känner sig kvinnor alltmer otrygga, enligt färska undersökningar. Om detta hänger ihop med invandring är det något som är relevant att undersöka, men den information som är tillgänglig är från 2006 och är knappast relevant för 2017.

Jag menar att regeringen har en rädsla för att få en rasiststämpel på sig från vissa oppositionspartier samt kultureliten.

Igen väljer regeringen att ignorera fakta, och istället böja sig för kulturelitens förvrängda definition av tolerans och antirasism som fortfarande dominerar den politiska debatten.

Att kartlägga kopplingen mellan brottslighet och ursprung har ingenting att göra med att människor av en viss etnicitet skulle vara mer biologisk benägna att begå våldsbrott eller sexuella ofredanden än någon annan grupp.

Det betyder heller inte att debatten kring våld och ursprung kommer att upphöra och att ena eller andra sidan av debatten kan dra växlar på resultaten.

Snarare kan detta göra att alla parter kan föra diskussionen om våld framåt.

En uppdatering av forskningen kommer tillföra mer nyans till debatten och lära oss mer om vilka kulturella, ekonomiska eller samhälles faktorer som möjligen kan förklara varför vissa grupper överrepresenteras i vissa former av brott.

Regeringens beslut är ett symptom av en fakta-fri kultur där ideologisk konsensus är viktigare än att ta reda på dom statistiskt relevanta faktaunderlag som skulle kunna bidra med åtgärder till viktiga samhällsproblem.

Emmie Mikaelsson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.