Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Till dig som är ung tjej och muslim: Bränn din slöja – vägra bli förtryckt

- 22/01/2017, 13:10 -
Bassam Al-Baghdady och Soheila Fors uppmanar unga tjejer att ta av sig slöjan
1 av 4

Bassam Al-Baghdady och Soheila Fors uppmanar unga tjejer att ta av sig slöjan

TT/Privat/Privat

2 av 4

TT

3 av 4

Privat

4 av 4

Privat

Två tunga debattörer: "Slöjan markerar vilka flickor som är ”fina” nog och vilka som är "billiga och tillgängliga"".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Allt vad du är, är en tygbit som du täcker ditt hår, öron och hals med. Din heder, ditt värde som människa och din tro står och faller med denna tygbit. Så kan man sammanfatta verkligheten för miljontals flickor världen över och tusentals här i Sverige.

Du kan bli utfryst, slagen, hotat till döds och i värsta fall mördad om du vägrar ha slöjan.

Det handlar inte bara om dig, utan om hela din familjs heder och anseende. Det här är verkligheten som många av oss vill helst inte se eller ens tänka på men vi måste göra det idag.

Enligt Kübler Ross fem-faser-modellen befinner sig svenska debatten angående religiöst kvinnoförtryck fortfarande i sin första fas, förnekelse.

Många förnekar att det existerar kvinnoförtryck i religiösa sammanhang i våra skolor, badhus och förorter. Många vill gärna tro att slöjan är ett frivilligt val som vilken sexårig flicka som helst gör.

Ännu värre, man blundar helt för att just slöjan används som hedersmarkör i våra förorter. Markör för vilka flickor som är ”fina” nog och vilka som är ”billiga och tillgängliga”.

Enligt barnkonventionen 19:e artikel ”Barnet har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld och mot vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller andra vårdnadshavare”.

Jag undrar hur mycket psykiskt och fysiskt våld behövs för att få ett barn ska avstå ifrån att ha samma fina färgglada kläder som sina jämnåriga och klä på henne kläder från 600-talet?

Hur många andra artiklar i barnkonventionen vi bryter mot när vi accepterar dessa övergrepp på helt oskyldiga barn? Det är inget värdigt samhälle som accepterar att en del av sina helt försvarslösa medborgare, barn, lider i det tysta.

Det är en farlig idé som började sätta sina klor i vår vardag, att små flickor ner till sex års ålder lindas i tyg, paketeras i religiösa termer, och skickas ut för att signalera avhållsamhet.

Avhållsamhet ifrån vad? Man undrar med all rätt, vad lider dessa föräldrar av som har sexuella tankar om sina sexåriga flickor. Var kom denna illavarslande idé om små flickor som sexuella objekt över huvud taget ifrån?

Slöjan idag står för en rad kvinnofientliga religiösa och kulturella uttryck. Syftet med denna symbol är att inskränka kvinnans frihet och förminska hennes roll och betydelse som en människa. Samtidigt måste vi kunna respektera de val en vuxen individ gör av fri vilja och bekämpa ett religiöst betingat tvång.

Att flickor tvingas in i slöjans mörker i väldigt tidigt ålder gör inte saken bättre. De utsätts för extrem psykiskt och fysiskt våld som sätter sina spår resten av livet.

I Sverige kunde vi förbjuda könsstympning på små flickor år 1982 och förhoppningsvis snart könsstympning på små pojkar.

Fenomenet med könsstympade flickor försvann inte helt, men man signalerade väldigt tydligt för föräldrarna som kan tänka sig att begå ett sådant avskyvärt brott.

Att beslöja ett barn är att beröva henne all sin barndom. Just därför, ska dessa flickor skyddas och åtminstone erbjudas en väg ut.

Vi ska aldrig acceptera att ett barn far illa på grund av sina föräldrars religiösa eller kulturella övertygelser. Barn ska få vara barn.

Bassam Al-BaghdadyFacebook:
Twitter: @Bassamius
Facebook: Bassamius

Soheila Fors
Facebook: Soheilafors