Markus, 27: För Birro, Janouch och Heberlein är allt bara skit – tyvärr saknar de förslag

- 23/01/2017, 20:34
Katerina Janouch och Markus Birro har en uppskruvad retorik tycker Markus Mattila
1 av 4

Katerina Janouch och Markus Birro har en uppskruvad retorik tycker Markus Mattila

TT/Fotograf Staffan Claesson AB/Privat

Katerina Janouch
2 av 4

Katerina Janouch

TT NYHETSBYRÅN

Marcus Birro
3 av 4

Marcus Birro

Fotograf Staffan Claesson AB / Staffan Claesson

Skribent Markus Mattila
4 av 4

Skribent Markus Mattila

Privat

"Janouch och Birro har skruvat upp sin retorik till 12 på en 10-gradig skala och har nu anammat retoriken som frodas på högerextrema hatsajter"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige har länge haft samhällsproblem av olika slag. Vi har haft problem med arbetslöshet, utförsäkringar och grov brottslighet. Detta är inget som är unikt för dagens Sverige.

Detta har vi länge fightats mot. Frågan är bara hur högt uppskruvad retorik om nationens förfall och att förorterna brinner löser dessa samhällsproblem?

Jag har ofta sett hur etablerade kultur- och journalistprofiler som Katerina Janouch och Marcus Birro på sista tiden har skruvat upp sin retorik till 12 på en 10-gradig skala och har mer eller mindre anammat retoriken som frodas på högerextrema hatsajter som Avpixlat, Fria Tider och Politikfakta.

Det pratas om att “PK-etablissemanget” har ljugit inför det svenska folket och att dessa profiler på något vis “talar för folket”.

Det är där som skon klämmer för mig eftersom att jag verkligen inte vill att varken Marcus Birro, Katerina Janouch eller Ann Heberlein talar för mig.

Sist jag kollade så fick Sverigedemokraterna (det parti som står närmast dessa personer vad gäller retorik) 13 procent i valet 2014. Sedan när började man prata om 13 procent som “svenska folket”?

Det som fascinerar mig är hur den här trion blundar för faktumet att de är stora medieprofiler med stora plattformar att sprida sina budskap och sedan försöker hävda att det pratar för “folket”.

En svetsare i Sveg har inte möjligheten att göra sin röst hörd på SVT på bästa sändningstid på samma sätt som Marcus Birro eller Katerina Janouch genom olika krönikor eller i utländsk media.

Vad som är gemensamt med dessa tre individer är att man allt som oftast inte presenterar några lösningar förutom att allt är islams fel eller invandringens fel.

Att vi hade en stor andel nyanlända under 2015/2016 det kan ingen förneka och att det satte svenska system på prov.

Men vad vill Birro, Heberlein och Janouch egentligen? Vad är deras förslag? Sverige har en minskande arbetslöshet just nu och bostadsbyggandet slår rekord efter rekord. Men vi har fortfarande problem med grov brottslighet och bostadsbrist.

Mina förslag på hur man kommer tillrätta med den grova brottsligheten:

Förebyggande insatser:

● Att gymnasieutbildningar knyts närmare näringslivet på lokal nivå

● Att alla gymnasieutbildningar ger högskolebehörighet

● Fler synliga poliser på gatorna


Lagskärpningar:

● Skärpta straff för vapeninnehav

● Skärpta straff för grova våldsbrott (och sexuella brott)

● Mer resurser på att klara upp brott


Detta är bara några förslag på hur man ska komma tillrätta med “problemen i förorten”.
För vi ska också komma ihåg att det finns massvis med goda krafter även i Husby som vill leva sitt liv som vanligt, dessa är i absolut majoritet.

Men återigen, vad vill Heberlein, Birro och Janouch? Förutom att spä på politikerföraktet och misstro gentemot journalister?

Markus Mattila