Söndag 16 Maj
Stockholm

Till alla killar: Om du har skämtat om våldtäkt är du också skyldig

Camilla Skyttman skriver om mäns ansvar i kvinnovåldet
1 av 3
Camilla Skyttman skriver om mäns ansvar i kvinnovåldet. Foto: TT/Privat
2 av 3
Camilla Skyttman
3 av 3
Camilla Skyttman. Foto: Privat

"Du kanske inte själv har våldtagit men om du stått tyst bredvid är du ändå skyldig till att sexuella övergrepp sker, sorry".

Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Camilla Skyttman, 23, arbetar på Kvinno- och tjejjouren Huddinge.

Jouren arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Detta sker genom att ge direkt stöd och skydd till flickor och kvinnor, driva opinionsbildning och upplysa myndigheter och andra instanser om mäns våld mot kvinnor samt att arbeta våldsförebyggande ute i skolor och andra ungdomsverksamheter genom metodmaterialet MEDVETEN.

Varför tror många killar att de har någon slags distans till det grövsta våldet mot kvinnor och att de lever helt isolerat från det? Typ ”Jag har aldrig våldtagit någon tjej!!” eller ”Jag har aldrig slagit en tjej på käften!”.

Nej men du har förmodligen gjort något av detta; Skojat om våldtäkt - typ spridit ”The rape sloth” eller andra memes som anspelar på sexuellt tvång.

Kanske har du kollat på hardcore-porr och sedan velat applicera det sexet på din flickvän som är högst tveksam, men du försöker ändå och blir irriterad när hon säger nej till att bli strypt, spottad på, ha analsex, ta din sats i ansiktet eller munnen eller bli fastbunden.

Du kanske inte heller har tagit ansvar för att använda preventivmedel för att du tycker kondom är ”FETT oskönt” men sedan smsat henne dagen efter eller sagt direkt efter sexet att ”du går på p-piller va? aha, inte.. shit men då tar du ett dagen-efter-piller antar jag?” (utan en tanke på eller dåligt samvete över att det kan fucka hennes kropp).

Du skulle säkert också bli sur och kalla henne smutsig om det visar sig att du blivit smittad av en könssjukdom, även fast du vet hur man förhindrar att bli smittad.

Du kanske också någon gång har börjat ta på en tjej som säger nej, du tjatar ett par gånger, men hon fortsätter säga nej och då säger du ”men om du bara låter mig ta lite på dig kommer du tycka det är skönt och bli kåt, jag lovar”? (som att du tror att tjejer är oförmögna till att själva veta när de är kåta eller vad som gör dem kåta?)

Du kanske även har bjudit en tjej du vill knulla med på krogen på drinkar och sedan blivit irriterad när det visar sig att hon aldrig var intresserad av att ligga med dig?

Du kanske rent av bjöd henne på drinkarna för att hon skulle VILJA ligga med dig. Vi alla vet att omdömet blir sabbat av alkohol och det har kanske några killar för vana att utnyttja, men vad vet jag.

Du kanske pratar om vilka ”signaler” tjejer faktiskt sänder ut när de går lättklädda. Kanske för att rättfärdiga att du la händerna på henne utan samtycke? Du visste ju inte bättre när hon gick klädd sådär. Det var ju dubbla budskap.

Du kanske inte har gjort något av ovan? Men kanske har du varit eller är kompis till någon av dem men inte sagt något? Stått tyst bredvid eller kanske skrattat lite åt deras skämt eller beteende? Då är du ändå skyldig till att sexuella övergrepp sker, sorry.

Du kanske nu tänker ”alltså jag har aldrig gjort något av vad Camilla skriver, varför tycker hon att JAG ska ta ansvar för dessa mäns beteenden?”.

Medan de som arbetar på Kvinnojourer, Tjejjourer, Akutmottagningar för våldtagna kvinnor, socialtjänstens enheter för våld mot kvinnor eller som driver organisationer och föreningar mot sexuellt förtryck, hedersvåld och jämställdhet är majoritet kvinnor.

Varför är det bara vårt ansvar?

Camilla Skyttman

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela