Containrarna på bilden föreställer ett tillfälligt boende för asylsökande i Frankrike.
1 av 3
Containrarna på bilden föreställer ett tillfälligt boende för asylsökande i Frankrike. - Foto: Privat/TT
Containrarna på bilden föreställer ett tillfälligt boende för asylsökande i Frankrike.
2 av 3
Containrarna på bilden föreställer ett tillfälligt boende för asylsökande i Frankrike. - Foto: Michel Spingler
Marcus Birro
3 av 3
Marcus Birro - Foto: Privat

Politikerna skryter om hur goda de är – samtidigt tvingar de våra äldre att bo i containrar

Marcus Birro: "I andra fall hyr kommuner värdshus, vandrarhem, hotellrum och köper till och med bostadsrätter. Men när det gäller gamla människor upphör plötsligt lojaliteten och solidariteten".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det känns som ett fängelse. Man ligger och tittar upp i taket och tänker: ”Vad har jag gjort för att få sitta här?”.

Orden är Alfred Endls i en intervju med SVT. Han är 90 år och bor på Värmdö utanför Stockholm.

Han är en av äldre som på grund av renovering tvingas bo i container i ett år(!).

Hur vi tar hand om våra äldre är en sorts indikator på hur vi värdiga och solidariska vi är. Att som samhälle ljuga sig blå om sin egen godhet, att putsa upp förljugna medaljer, att försöka vara hela världens samvete medan man täpper till truten på människor som höjer rösten, har blivit en svensk paradgren.

I Sverige kan ledande ministrar gå ut och försöka "rätta till" bilden av Sverige om en författare har en avvikande uppfattning. I Sverige gör ledande media gemensam sak med den politiska makten och försöker på alla sätt att tysta alla skribenter och opinionsbildare som tycker annorlunda än makten. Sverige är i mångt och mycket ett extremt inskränkt och korrupt land.

Så här ligger det till. Värnandet om de som gått före är en spegel mot oss själva. Vi har en skyldighet (som egentligen är en fantastisk möjlighet) att ge våra äldre en fantastisk, värdig och meningsfull sista tid i livet.

Detta är människor som gått före, som krattat manegen åt OSS, som byggt det välstånd som dagens politiker med en sällan skådad iver är på väg att pulvrisera. De är värda vår respekt, all vår omsorg, all vår kärlek.

När vi låser in våra äldre på hem, när vi låter dem ligga i kylrum i månader för att vi inte har tid att begrava dem, när vi låter dem bo i containrar, så degraderar vi inte bara deras mänsklighet och värdighet, vi degraderar också vår egen.

Hur är det möjligt att politiker i Stockholm tvingar in gamla människor i containrar för att de ska renovera deras äldreboende?

Det borde vara straffbart.

I andra fall hyr kommuner värdshus, vandrarhem, hotellrum och köper till och med bostadsrätter. Men när det gäller gamla människor upphör plötsligt lojaliteten och solidariteten. När det gäller människor som byggt upp Sverige duger det att släpa dit en container och tvinga in dem. Djur behandlas värdigare i det här landet.

Från politiskt håll mumlas det ibland om vilken ”humanitär stormakt” Sverige är.

Jo, tjena…

Marcus Birro,
Författare

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde det vara straffbart att låta pensionärer bo i containrar?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.