Söndag 5 Dec
Stockholm

Islam är inte ”fredens religion” – i 13 länder döms du till döden om du inte är muslim

Skribenterna för Ateist Sverige skriver vad de anser om Islam
1 av 3
Skribenterna för Ateist Sverige skriver vad de anser om Islam. Foto: Hussein Malla/TT
2 av 3
3 av 3

"När det uppdagades att han är ateist och tar avstånd ifrån Islam, blev han mordhotad av sin egen familj".

Kommentera (344)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Alla skribenter representerar organisationen Ateist Sverige.

Läs mer här ateistsverige.

I början av året blev vår organisation – Ateist Sverige – kontaktad av en hazarisk kille som lever under akut utvisningshot; Abbas, som är född av afghanska medborgare i Iran.

Hans föräldrar flydde till Iran från det redan då oroliga Afghanistan. Ett land Abbas aldrig varit i. Dit Migrationsverket nu vill avvisa honom. Abbas hade kunnat vara en ljuspunkt i den svenska integrationsdebatten.

Han kom till Sverige i november 2015. Väl i Sverige hamnade han på ett HVB-hem, där han istället för religiöst svärmeri började intressera sig för religions- och åsiktsfriheten i Sverige. Däribland friheten att slippa religion!

Således tyckte han inte det var konstigt att testa fläskkött på skolan där han gick. Han vägrade även att delta i religiösa diskussioner och följa med till moskén. För detta utsattes han för en öppen och aggressiv mobbing, som familjehemmets föreståndare kunde intyga.

Men det är inte bara Abbas grannar på HVB- hemmet som har utsatt honom för hot. När det uppdagades att han är ateist och tar avstånd ifrån Islam, blev han mordhotad av sin egen familj.

Det är just av dessa personer Migrationsverket förväntar de dokument som ska ge Abbas uppehållstillstånd. Lustigt nog har familjen inte visat någon vilja att tillmötesgå migrationsverkets begäran. Så vad har Abbas att se fram emot?

Abbas är apostat. Apostasi är belagd med dödsstraff i 13 länder. Som utav ett sammanträffande är samtliga dessa länder islamska. Två av dessa är Afghanistan, dit Abbas skall utvisas och Iran där han är född. I Afghanistan är talibanrörelsen på framfart i takt med att de internationella trupperna håller på att trappa ner.

Apostasi är inte bara inskriven i afghansk lag, folk kan också ta lagen i egna händer och slå ihjäl en apostat utan att det anmäls eller går till domstol. Detta framgår av migrationsverkets egna rapport! Men Abbas är inte ensam om att som ateist från den islamska världen få kalla handen av svenska asylhandläggare i fråga om skyddsstatus.

2011 nekades pakistaniern Khalid Saeed och hans familj asyl, trots att han var en välkänd och uttalad ex – muslim som bevisligen blivit utsatt för omfattande hot och förföljelse. Men man behöver inte ens ansöka asyl för möta svenska myndighetspersoners kalla hjärta. Så sent som 2015 nekades den bangladeshiska bloggaren Ananta Bijoy Das inresevisum, då han ville till Sverige på PEN klubbens inbjudan, med den kreativa ursäkten att han var ogift och för fattig för att kunna återvända hem.

Bijoy Das lynchades kort därefter för sin ateistblogg. Sverige fick då välförtjänt internationell kritik för sina övningar i ynkedom. Man kan givetvis fundera över vad denna likgiltighet mot asylsökande ateister kommer ifrån, trots tydlig kännedom om deras utsatthet både på migrationsverket och inom advokatkåren.

En viss förklaring kan nog finnas i beröringsångesten; i ett mediebrus som på ett aggressivt manér marknadsför Islam som ”fredens religion” är det svårt för vissa att agera på ett sätt som skulle validera motsatsen.

Att agera mot islam – antingen som apostat, eller ens som utomstående kritiker – är att ta en personlig risk även i Sverige, vilket inte är lätt för de som har mycket att förlora. Hoten för islamkritik kommer som direkta dödshot, insinuationer om samröre med ”rasister”, eller direkta anklagelser om ”rasistiska motiv”.

Vår organisation har startat en petition för Abbas, där vi uppmanar allmänheten att visa sitt stöd. Vi har fått hjälp av en del andra grupper i sociala medier men vi beklagar dock att vissa ateister hellre sitter med sina ideologiska tuggben och hänfaller åt politisk populism, än att se muslimska apostaters utsatta läge.

Vi litar dock på att majoriteten av rationella människor förstår och stöttar vårt initiativ. På förekommen anledning uppmanar vi migrationsministern att fatta beslut om en omedelbar flyktingamnesti för alla apostater och ateister från de 13 länder där de hotas av dödstraff.

Låt Sverige förbli en moralisk stormakt mer än bara på pappret!

Laszlo Pongo
Luan Bunyak
Jimmy Bruhn
Jenny Veiler
Niclas Frantz
Ursula Weichler
Peter Höber

Skribenterna representerar organisationen Ateist Sverige

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (344)
Kopiera länk
Dela