Amina Sadigbeyli skriver om civilkurage
1 av 3
Amina Sadigbeyli skriver om civilkurage - Foto: Scanpix/Privat
2 av 3
- Foto: Leo Sellén / SCANPIX
Amina Sadigbeyli
3 av 3
Amina Sadigbeyli - Foto: Privat

Amina, 13: Man ska inte behöva vara rädd, gör det olagligt att inte ingripa!

"Om jag är på väg hem från fotbollsträningen och blir misshandlad av ett gäng killar, är det helt lagligt att ingen gör något för att stoppa det"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Amina Sadigbeyli är 13 år och bor i Stockholm.

Hon är aktiv debattör i MUF.

Hur sjukt är det egentligen inte att vi inte har någon lag som säger att det är obligatoriskt att göra någonting när man ser en människa fara illa?

Hur sjukt är det egentligen inte att om jag är på väg hem från fotbollsträningen och blir misshandlad av ett gäng äldre killar, är det helt lagligt att ingen gör någonting för att stoppa det trots att människor har sett mig fara illa?

Hur sjukt är det egentligen inte att det är lagligt att inte behöva ropa på hjälp eller ringa polisen vid sådana situationer?

En civilkuragelag skulle minska otryggheten i samhället. Det skulle vara olagligt att inte försöka stoppa mobbning, diskriminering, misshandel etc.

Jag som skolelev har sett människor behandlas illa och det bästa man kan göra i en skolmiljö är att ropa på en lärare. Jag tror att många elever skulle anse att skolpersonal inte tar dessa situationer på allvar, tänk att det faktiskt skulle vara brottsligt att inte göra det.

En civilkuragelag skulle minska mobbningen bland unga men även bland vuxna!

Alla människor har inte möjlighet att ingripa, säger många som är mot införandet av lagen. Det många glömmer bort är att man visar civilkurage bara av att ringa polisen, anmäla händelsen eller ropa på hjälp. Man behöver alltså inte ingripa själv och blanda sig i.

Föreställ dig att ditt barn är på väg till skolan och helt plötsligt stöter på människor som vill ditt barn illa, människor som behandlar ditt barn illa och fortsätter att göra det trots att ditt barn skriker "sluta, stopp, nej jag vill inte"!

Andra människor går förbi utan att säga någonting, utan att göra någonting och utan att ingripa. Vad skulle du som förälder tycka om situationen?

Vad skulle du tycka om att ditt barn kom hem ledsen med en massa blåmärken på kroppen? Vad skulle du tänka om alla människor som tittade på utan att ringa polisen?

Det är just därför Sverige är i behov av en civilkuragelag!

Amina Sadigbeyli

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.