Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amina, 13: Man ska inte behöva vara rädd, gör det olagligt att inte ingripa!

- 27/01/2017, 15:15 -
Amina Sadigbeyli skriver om civilkurage
1 av 3

Amina Sadigbeyli skriver om civilkurage

Scanpix/Privat

2 av 3

Leo Sellén / SCANPIX

Amina Sadigbeyli
3 av 3

Amina Sadigbeyli

Privat

"Om jag är på väg hem från fotbollsträningen och blir misshandlad av ett gäng killar, är det helt lagligt att ingen gör något för att stoppa det"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hur sjukt är det egentligen inte att vi inte har någon lag som säger att det är obligatoriskt att göra någonting när man ser en människa fara illa?

Hur sjukt är det egentligen inte att om jag är på väg hem från fotbollsträningen och blir misshandlad av ett gäng äldre killar, är det helt lagligt att ingen gör någonting för att stoppa det trots att människor har sett mig fara illa?

Hur sjukt är det egentligen inte att det är lagligt att inte behöva ropa på hjälp eller ringa polisen vid sådana situationer?

En civilkuragelag skulle minska otryggheten i samhället. Det skulle vara olagligt att inte försöka stoppa mobbning, diskriminering, misshandel etc.

Jag som skolelev har sett människor behandlas illa och det bästa man kan göra i en skolmiljö är att ropa på en lärare. Jag tror att många elever skulle anse att skolpersonal inte tar dessa situationer på allvar, tänk att det faktiskt skulle vara brottsligt att inte göra det.

En civilkuragelag skulle minska mobbningen bland unga men även bland vuxna!

Alla människor har inte möjlighet att ingripa, säger många som är mot införandet av lagen. Det många glömmer bort är att man visar civilkurage bara av att ringa polisen, anmäla händelsen eller ropa på hjälp. Man behöver alltså inte ingripa själv och blanda sig i.

Föreställ dig att ditt barn är på väg till skolan och helt plötsligt stöter på människor som vill ditt barn illa, människor som behandlar ditt barn illa och fortsätter att göra det trots att ditt barn skriker "sluta, stopp, nej jag vill inte"!

Andra människor går förbi utan att säga någonting, utan att göra någonting och utan att ingripa. Vad skulle du som förälder tycka om situationen?

Vad skulle du tycka om att ditt barn kom hem ledsen med en massa blåmärken på kroppen? Vad skulle du tänka om alla människor som tittade på utan att ringa polisen?

Det är just därför Sverige är i behov av en civilkuragelag!

Amina Sadigbeyli