Måndag 21 Jun
Stockholm

Theodor, 18: Har GP blivit en skvallertidning?

1 av 3
2 av 3
3 av 3

"Har GP plötsligt blivit en populisttidning som behöver dramatisera sina nyheter likt en skvallertidning för att skapa intresse?"

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Theodor Coppen är 18 år och bor i Majorna i Göteborg.

Han går sista året i gymnasiet.

Jag är en livrädd Majornabo, och anledning till att jag skriver är på grund av artikeln som var med i GP för några dagar sen och som även förekom på förstasidan. Jag måste faktiskt, som skräckslagen Majornabo, tacka er för er rubrik "Tonårsgäng håller Majorna i skräck".

Vi i Majorna lever i total skräck. Vi smyger hukandes runt husknutarna och ser oss över axeln i fruktan för att bli angripen. Det är knappt att vi ens kan vistas ute i fruktan för att bli angripen av det fruktansvärda gänget som "sätter Majorna i skräck"!

Majorna har utan tvekan blivit ett praktexempel på ett samhälle som brutits ner av ungdomskriminaliteten och paralyserats av de horribla ligisterna som driver runt i omnejden...

Nå, uppenbarligen var jag helt ironisk, och det med rätta. Det är ju knappast så att Majorna har, som GP skriver, satts i skräck. Både GP och jag vet att majoriteten av Majornaborna har ett alldeles förträffligt liv med vänner och familj utan minsta inslag av skräck.

Så frågan blir då följande; Varför skriver GP en rubrik där det står "Tonårsgäng håller majorna i skräck"? Varför tar ni och går till överdrift och generaliserar med nästintill Trumpliknande tendenser?

Har GP plötsligt blivit en populisttidning som behöver dramatisera och förstora sina nyheter likt en skvallertidning för att skapa intresse?

Det är exempel som detta som gör mig skräckslagen, inte tonårsgäng i Majorna. Seriösa tidningar, som år in och år ut har bidragit med reportage och artiklar kring min stad, som går i samma fotspår som populisterna Donald Trump och Marie le Pen, som likt de generaliserar, överdriver och utifrån detta målar upp ett förlorat samhälle.

Nå, jag nekar inte till att det finns problem i Sverige, och att segrationen i Göteborg är enorm. Men jag tänker alltid neka när någon beskriver mitt hemkvarter som en plats där fruktan regerar, där folk smyger runt på trottoaren spejandes efter hot och människor lever i skräck för ett gäng ligister.

Så jag ber er GP att fortsätta rapportera om vår omvärlden och omnejd, att fortsätta belysa vilka problem som finns och att fortsätta skildra hur samhället utvecklas. Men snälla, avstå från förenklingar och generaliseringar för när man börjar med att ge människor en enkel bild av vår samtid, då tror de även på enkla lösningar.

Risken är då att Sverige en dag kommer att vakna upp med 10 miljoner Trumpfigurer, och den dagen ser jag inte fram emot.

Theodor Coppen

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela