1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

Theodor, 18: Har GP blivit en skvallertidning?

"Har GP plötsligt blivit en populisttidning som behöver dramatisera sina nyheter likt en skvallertidning för att skapa intresse?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Theodor Coppen är 18 år och bor i Majorna i Göteborg.

Han går sista året i gymnasiet.

Jag är en livrädd Majornabo, och anledning till att jag skriver är på grund av artikeln som var med i GP för några dagar sen och som även förekom på förstasidan. Jag måste faktiskt, som skräckslagen Majornabo, tacka er för er rubrik "Tonårsgäng håller Majorna i skräck".

Vi i Majorna lever i total skräck. Vi smyger hukandes runt husknutarna och ser oss över axeln i fruktan för att bli angripen. Det är knappt att vi ens kan vistas ute i fruktan för att bli angripen av det fruktansvärda gänget som "sätter Majorna i skräck"!

Majorna har utan tvekan blivit ett praktexempel på ett samhälle som brutits ner av ungdomskriminaliteten och paralyserats av de horribla ligisterna som driver runt i omnejden...

Nå, uppenbarligen var jag helt ironisk, och det med rätta. Det är ju knappast så att Majorna har, som GP skriver, satts i skräck. Både GP och jag vet att majoriteten av Majornaborna har ett alldeles förträffligt liv med vänner och familj utan minsta inslag av skräck.

Så frågan blir då följande; Varför skriver GP en rubrik där det står "Tonårsgäng håller majorna i skräck"? Varför tar ni och går till överdrift och generaliserar med nästintill Trumpliknande tendenser?

Har GP plötsligt blivit en populisttidning som behöver dramatisera och förstora sina nyheter likt en skvallertidning för att skapa intresse?

Det är exempel som detta som gör mig skräckslagen, inte tonårsgäng i Majorna. Seriösa tidningar, som år in och år ut har bidragit med reportage och artiklar kring min stad, som går i samma fotspår som populisterna Donald Trump och Marie le Pen, som likt de generaliserar, överdriver och utifrån detta målar upp ett förlorat samhälle.

Nå, jag nekar inte till att det finns problem i Sverige, och att segrationen i Göteborg är enorm. Men jag tänker alltid neka när någon beskriver mitt hemkvarter som en plats där fruktan regerar, där folk smyger runt på trottoaren spejandes efter hot och människor lever i skräck för ett gäng ligister.

Så jag ber er GP att fortsätta rapportera om vår omvärlden och omnejd, att fortsätta belysa vilka problem som finns och att fortsätta skildra hur samhället utvecklas. Men snälla, avstå från förenklingar och generaliseringar för när man börjar med att ge människor en enkel bild av vår samtid, då tror de även på enkla lösningar.

Risken är då att Sverige en dag kommer att vakna upp med 10 miljoner Trumpfigurer, och den dagen ser jag inte fram emot.

Theodor Coppen

GP
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.