Måndag 8 Aug
Stockholm

Matilda, 18: Sluta sexualisera mina bröst!

1 av 3
2 av 3
3 av 3

"Tänk om vi skulle säga till en kille, du måste vara kåt nu för dina bröstvårtor är styva".

Kommentera (91)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Matilda Holmberg är 18 år.

Hon pluggar grafisk design och driver bloggen holmbergmatilda.blogg.se

En sak jag förundras över dagligen är, vad är det för skillnad på en manlig och en kvinnlig bröstvårta? Miley Cyrus sa något otroligt bra i en intervju hon gjorde:

"The humans aren't afraid of the human breast, it's the nipple thats the issue. I'm showing my boobs but no one has a problem, but the nipple are covered and somehow thats okey. America is actually fine with tits, it's the nipple thats the problem".

Våra bröstvårtor ser likadana ut men när de syns på ett kvinnligt bröst är det helt plötsligt okej att sexualisera det och i många fall en chockerande sak att visa?

Det märkligaste tycker jag ändå är att folk inte bryr sig om själva bröstmassan, det är när bröstvårtan syns som det uppmärksammas. Det som skiljer ett kvinnligt och ett manligt bröst (för det mesta) är ju just massan, men nej det är bröstvårtan som är chockerande, inte själva bröstet?

Jag läste en blogg häromdagen där tjejen i fråga hade fått kommentarer från killar i stil med att hon måste vara kåt för att hennes bröstvårtor var styva och vilken sexig bild hon hade postat...

Bilden var på henne iklädd en vanlig långärmad tröja? Vad fick dem att tro att de hade rätten till att sexualisera och kommentera det? Tänk om vi skulle lägga sexistiska kommentarer så fort killarna visade sina bröstvårtor eller vi såg ett par styva bröstvårtor under deras tröja?

Tänk om vi skulle säga till en kille, "Du måste vara kåt nu för dina bröstvårtor är styva". Det kommer aldrig hända för enligt samhället har killar rättigheten till att gå utan tröja och deras bröstvårtor sexualiseras inte.

Vi ska kunna ha valmöjligheten att gå utan bh och inte känna oss utsatta på grund av vårt val. Det borde vara en självklarhet.

Varje gång jag ser en tjej som valt att inte använda bh eller valt att posta en osencurerad bild på hennes bröst blir jag en gnutta stolt. Stolt över att det finns riktigs powertjejer som står på sig och vågar visa sin kropp. Stolt över att vi tjejer visar att vi inte tänker ta skit rent ut sagt från folk som sexualiserar våra kroppar.

Så till Instagram och alla andra appar och hemsidor som väljer att trycka ner tjejer genom att ta bort bilder och därmed bidra till sexualiseringen av kvinnobröstet, fuck er.

Matilda Holmberg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (91)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.