Måndag 21 Jun
Stockholm

Ge de som tvingas göra lumpen rimlig lön – inte 4 500 kronor innan skatt

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

De som ska försvara oss och den svenska demokratin borde få ordentligt betalt för det. Allt annat är bara sjukt.

Kommentera (118)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Försvarsmakten har i ett remissvar till regeringens försvarsutredning, nyligen ställt sig positiva till förslaget om att återinföra värnplikten. Kort och gott, så har de gett tummen upp till det förslag som utredningen tog fram.

Enligt försvarsutredningen, som regeringen tillsatte 2015 kan ett nytt system för att rekrytera fler soldater byggt på både frivillighet och tvång införas redan i juli i år. Det innebär att de första värnpliktiga (födda 1999 och 2000) kommer att kallas till mönstring så tidigt som i höst.

Personalförsörjningsutredningen som den också heter, har dock missat flera rätt viktiga punkter i sitt förslag. Inte minst om hur just frivilligheten skall gå ihop med tvånget.

Försvarutredningen skriver först att de vill att så stor del av rekryteringsunderlaget som möjligt skall vara frivlliga. Det är ju bra. Ju fler personer som försvarar landet av passion, och inte av tvång -desto bättre såklart. Utredningen forsätter sedan med att presentera förslag som defintivit inte kommer att göra att flera ungdomar lockas till försvaret. Vilket gör att de skjuter sig själva i foten.

Utredningen budgeterar för att de värnpliktiga skall få en en månadslön på 4 500 kronor innan skatt. Det är drygt arton kronor per timme under en normal arbetsdag. Enligt försvarsutredningens modell kommer värnplikten också att vara en heltidssysselsättning på såväl vanlig som obekväm arbetstid. Den exakta arbetstiden komma att förändras beroende på regementet, vilket inte en behöver vara raketforskare för att se att du som vill ha, eller behöver ha mer pengar får det tufft att ta ett extrajobb.

För ungdomar är den ekonomiska friheten en stor del i att bli vuxen. Möjligheten att spara pengar, för att kunna resa, köpa en lägenhet, plugga eller ta körkort är saker som bygger på ungdomars möjlighet att arbeta. För den värnpliktige som behöver mer pengar än den snåla budget försvaret ger finns varken chansen att ta ett extrajobb, eller hoppa av.

Du behöver vara någon form av färdigutbildad avtalsjurist för att ta fram ett anställningsavtal till ett extrajobb, där din arbetstid helt skall anpassas efter när ditt regemente ger dig ledigt. Mycket tråkigt för alla sjutton-artonåringar som inte är det.

Om vi skall införa försvarsutredningens värnplikt behöver vi vända trenden med mindre och mindre löner till vår militär. Endast då finns den frivilliga gruppen unga överhuvudtaget. Kanske är det dags att se till att de som försvarar den svenska demokratin kan få en skälig lön på riktigt?

Adam Garneij,
Ordförande CUF Göteborg

Borde de som gör lumpen få högre lön?
Tack för din röst!
Kommentera (118)
Kopiera länk
Dela