Måndag 21 Jun
Stockholm

Miranda, 17: Varför ska jag behöva räkna kalorier Åhléns?

Miranda Svedin vill att företag ska sluta smalhetsa
1 av 3
Miranda Svedin vill att företag ska sluta smalhetsa. Foto: PRIVAT/TT
2 av 3
Miranda Svedin
3 av 3
Miranda Svedin. Foto: PRIVAT

"Efter att ha läst texten flera gånger kan jag ta in vad det faktiskt står, och jag får en stor klump i magen".

Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Miranda Svedin är 17 år och bor i Västerås.

Hon går samhälle-medialinjen på gymnasiet och bloggar på nouw.com/mirandaas

Jag sitter framför min dator och är inne på Åhléns hemsida när min blick fastnar på en produkt i deras sortiment.

Det är ett paket med servetter, med svart text tryckt på. “Calories- tiny creatures that live in your closet and sew your clothes a little tighter every night” står det. Efter att ha läst texten flera gånger kan jag ta in vad det faktiskt står, och jag får en stor klump i magen.

Kanske finns det någon där ute som i exakt samma ögonblick som jag läste exakt samma text. Någon som kommer ställa sig framför spegeln ikväll och granska sin kropp centimeter för centimeter för att sedan lägga sig med en mage som kurrar.

Någon som imorgon endast kommer peta i maten till lunch, samtidigt som den googlar ”hur många kalorier är det i en tomat?” Jag blir så förbannad när jag ser att företag antingen inte förstår hur mycket makt de har över människor, eller ännu värre, när de vet om det men inte bryr sig.

Exemplet ovanför är bara ett av alla de sjuka saker jag har sett i mitt 17-åriga liv, och jag är övertygad om att om en redan instabil person skulle fått syn på servettpaketet hade det kunnat bli utlösningsfaktorn till ett långt helvete.

De stora företagen idag bokstavligt talat uppmanar till ätstörningar, något som jag anser är enormt romantiserat och inte tas på det allvar som det borde. Att ha en ätstörning är inte något vackert, att svälta sig själv är inte att “gå ner lite i vikt” och framför allt är det inte en synonym med att bli vacker, omtyckt och lycklig.

Att ha en ätstörning är en kamp mot döden och det är en kamp mot sig själv. Samtidigt som vi kämpar för “drömkroppen” så glömmer vi bort den mörka baksidan, precis som företag glömmer bort sitt ansvar.

Vi får aldrig sluta kämpa emot smalhetsen, och jag önskar verkligen att företagen kunde göra detsamma.

Miranda Svedin

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela