Måndag 27 Jun
Stockholm

Birro: Henrik Schyffert, du borde be alla om ursäkt – eller ta en debatt med mig

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro bjuder in Henrik Schyffert till debatt om hur dagens Sverige egentligen ser ut. Kommer han att anta utmaningen?
1 av 3
Marcus Birro bjuder in Henrik Schyffert till debatt om hur dagens Sverige egentligen ser ut. Kommer han att anta utmaningen?. Foto: PRIVAT/TT
Henrik Schyffert
2 av 3
Henrik Schyffert. Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
Marcus Birro
3 av 3
Marcus Birro. Foto: PRIVAT

"Han kan skriva att han ska ”runkbajsa din mamma i munnen” och sedan få sin senaste show på bästa sändningstid i SVT."

Kommentera (117)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I fredags satt Henrik Schyffert i Skavlan i SVT och briljerade över hur tryggt och säkert det är att leva i Sverige.

Faktum är att det enligt Schyffert aldrig varit tryggare i vårt land än just nu. Han såg så övertygad ut, nästan frälst. Jag har sett mer tvivel på en gudstjänst hos Livets Ord än jag såg i hans ögon, eller hörde i hans röst.

Han var helt övertygad. Men var han övertygande? För de redan frälsta i den zon där Schyffert och hans likasinnade rör sig tror jag att de flesta hummade med. I deras värld är människors oro och rädsla fascistiska skrämselskott, teorier från högerorienterade troll och spöken, lögner och rent förtal.

Jag tor att Schyffert tror och tycker att Sverige är tryggt. Är man och har man under decennier varit en harmlös men begåvad komiker och manusförfattare och blivit miljonär flera gånger om så är det ganska självklart att man upplever Sverige som ett tryggt land.

Jag tror inte Henrik Schyffert tvingas ta pendeltåget sena kvällar ut till sin lilla etta vid ett förortstorg där knarkhandeln sker helt öppet på vägen mellan skolan och hyreshusen. Jag tror inte att Schyffert bor i närheten av något av alla de bostadsområden där kvinnor är rädda för att gå ut på kvällarna.

Jag tror inte Schyffert överhuvudtaget har kommit i närkontakt med det Sverige som långsamt brutit fram de senaste tjugo, trettio åren. För under de åren har han varit upptagen med att ordna med sin hysteriskt framgångsrika karriär. Han har hunnit vara radiolegend, rockstjärna, komiker och manusförfattare och han har nått den absoluta toppen inom allting.

Schyfferts engagemang kostar honom egentligen ingenting. Han är älskad av allt och alla. Han kan till och med skriva rena vidrigheter på Twitter och ändå leda frågesporten i SVT. Han kan skriva att han ska ”runkbajsa din mamma i munnen” och sedan få sin senaste show på bästa sändningstid i SVT. Det finns få mer privilegierade och omhuldade människor än Henrik Schyffert.

Jag har stor respekt för hans yrkeskunnande. Det han gjorde med Killing-gänget är bitvis plågsamt genialt. Vi har till och med arbetat ihop. I hans tv-serie Allt Faller (TV4) spelar jag mig själv i en scen där karaktären Johan Rheborg spelar behöver hjälp med ett tal till sin fars begravning…

Han var extremt sympatisk, stöttande och varm.
Det är en viktig notering tycker jag. Schyffert är nog på riktigt god. Jag tror inte han lirar god som hundratals av hans mediala och kulturella polare gör.

Däremot tror jag inte han har en susning om vilket land Sverige faktiskt är. Jag tror att han tror att han alla som lever utanför den bubbla han så länge levt i är okunniga, odrägliga stackare som behöver hjälp med att förstå att ingenting är så farligt som de upplever att det är.

Jag tycker det är obehagligt att Schyffert, utan ett enda gram fakta, kan avfärda tiotusentals svenskar uppriktiga oro över sakernas tillstånd. Det är så intellektuellt ohederligt. Det är också anmärkningsvärt att ingen orkade eller vågade ta debatten med Schyffert i Skavlan om just denna saken. Det daltas med de rättänkande i svensk media. De bjuds in, det garvas lite, och sedan sitter alla och håller med varandra.

På detta sätt pissar man svenska folket rakt i ansiktet. Man säger till er som känner oro att er oro inte är något värt. Ni har fel. Sverige har aldrig varit så här tryggt. Sverige är ett väl fungerade samhälle och allt är frid och fröjd och om du har mage att tycka något annat så är du ett förbannad vidrigt högerspöke som ska dammas till eller får höra att Sveriges humorelit vill runkbajsa din mamma i munnen.

Och blir du ledsen rycker polarna ut...; Kommando Jonas Gardell/Magnus Betner/Soran Ismail/Öz Nûjen drar sina lansar och kör det vanliga snacket om att "men vadå...det är ju bara på skoj"...

(Tänk om vi gjorde det omvända och skojade om Jonas Gardells sexuella läggning....Och tänk om han blev ledsen...Och tänk om vi bara dammade ut det ständiga "komedikortet"....Skulle det funka?)

Schyffert borde be en väldig massa människor om ursäkt. Alternativt ta debatten med mig eller någon annan.
Schyffert vet var jag bor.

Marcus Birro

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (117)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.