Martin Stålstam skriver om varför E-sporten måste få mer respekt
1 av 3
Martin Stålstam skriver om varför E-sporten måste få mer respekt - Foto: TT/Privat
Dreamhack Masters i Malmö 2016
2 av 3
Dreamhack Masters i Malmö 2016 - Foto: Björn Lindgren/TT
Martin Stålstam
3 av 3
Martin Stålstam - Foto: Privat

Martin, 16: Det är dags att släppa fördomarna om E-sport

"Från att inte ha varit någonting för 20 år sedan till att spelarna nu behandlas som superstjärnor."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra året omsatte E-sporten 3,6 miljarder svenska kronor och inom max två år tippar forskare att E-sporten kommer vara lika stort som NFL , Amerikansk fotboll.

Från att inte ha varit någonting för 20 år sedan till att spelarna nu behandlas som superstjärnor och får bo på 5-stjärniga hotell som betalas av arrangören. Därför tycker jag att E-sport ska klassas som en riktig sport.

För det första så tjänar man brutalt mycket pengar om man är en av de bästa spelarna. De bästa spelarna i spelet Counter Strike tjänar uppåt 120 000 svenska kronor varje månad, vilket är bra betalt för att spela dator.

Datorspelet är deras jobb och de jobbar mer än en vanlig arbetsdag. De ”jobbar” ca 10-12 timmar varje dag och det låter ganska lätt men om man lyssnar på intervjuer med spelare så är det inte så glamoröst som det låter. Det är många sena nätter och det är långa resor de måste göra till olika turneringar vilket sliter hårt på spelarna.

Alla spelen bygger på bra teamwork och bra taktiker. Man kan inte bara köra sitt eget race utan de bästa spelarna är även de bästa lagkamraterna. För det andra så spelas turneringarna inför utsålda arenor och arenorna tar in ca 10 000- 20 000 personer och miljoner live-tittare. Den senaste stora turneringen i spelet Dota 2 lockade hela 1,1 miljoner tittare världen över och prispotten var på hela 20 miljoner dollar.

Den senaste Counter Strike-turneringen var den mest lyckade i spelets historia och sågs av ca två miljoner människor och prispotten låg på 1 miljoner dollar.

De flesta spelarna som spelar Counter Strike kommer från Europa och några av de bästa kommer från Sverige. Som till exempel. f0rest, Get_RiGhT, Heaton etc. För det tredje så spelas E-sport globalt och det spelas av alla åldrar.

Folk som säger att det bara är för barn borde ändra uppfattning. För spelen spelas av verkligen alla åldrar. Från 8-åringar till 80-åringar. Det kvittar hur man ser ut, var man kommer ifrån, vilket språk man kan etcetera.

Alla kan spela vilket gör E-sport lätt för alla då man är anonym. Som avslutning vill jag att Svenska Riksidrottsförbundet ska se över detta.

Alla kommer tjäna på det!

Martin Stålstam

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.