Måndag 21 Jun
Stockholm

Ann Linde gjorde helt rätt – det är inte regeringens jobb att läxa upp Iran i Iran

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Rebecca Weidmo Uvell: "Hela kritiken bygger på någon slags folkpartistisk/vänsteråsikt att Sverige är det bästa föredömet på alla plan. Vi ska inte besitta en enda chans att vara klassens viktig-petter".

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Rebecca Weidmo Uvell på Twitter: @RebeccaWUvell

Besök hennes blogg: uvell.se

Statsministern och handelsminister Ann Linde är på besök i Iran, med det uttalade syftet att skapa affärer för svenska företag. Med på resan är representanter för 19 svenska företag, företrädare från myndigheter och tjänstemän.

Det är lag på att bära slöja i Iran och därför hade handelsministern följaktligen det, vilket genererade något av en kritikerstorm i såväl traditionella som sociala medier. Hur kunde en representant för den ”feministiska regeringen” acceptera det patriarkala förtrycket?

Som argument för den svenska ministerns feghet att inte stå upp mot förtrycket har bland annat angivits att andra länders regeringsföreträdare minsann inte haft slöja. När de varit i Saudiarabien, ett helt annat land. Eller när de träffat iranska företrädare, i New York som i sin tur ligger i USA där det heller inte finns lagtvång på slöja.

Men hela kritiken bygger på någon slags folkpartistisk/vänsteråsikt att Sverige är det bästa föredömet på alla plan, på alla områden och vi ska minsann gå före. Vi ska inte besitta en enda chans att vara klassens viktig-petter och berätta hur alla andra ska göra i sina länder. En mycket osympatisk del av den svenska kultur en del människor verkar ägna oförklarligt många timmar åt nu för tiden för att bevisa att den inte existerar.

Missförstå mig inte, jag tycker också att en av världens hårdaste diktaturer, som Iran är, borde behandla sin befolkning, inte minst kvinnorna, på ett helt annat sätt. Det är också därför det idag bor ca 100 00 exiliranier i Sverige. Det är i mångt och mycket ett skitland idag, helt styrt av islamistiska ledare. Som feminist stödjer jag självklart iranska kvinnors rätt att få välja själva.

Men det är inte Sveriges regerings jobb att läxa upp Iran i Iran. Syftet med resan är att sälja svenska företag. Det lyckas man inte med om man inleder säljresan med att av svenska moraliska principer bryta mot deras lagar. Det enda du åstadkommer som kvinnligt statsråd och att i Iran vägra slöja är att göra den regering man vill ska lyssna på dig förbannad direkt och då kommer de heller inte lyssna när man vill prata till exempel mänskliga rättigheter heller.

Vi kan vända på det. Skulle vi tycka att det vore okej om företrädare för den polska regeringen, som har en helt annan syn på abort än vi, när de besöker den svenska regeringen passar på att kalla dem barnamördare? Om vi bara kunde besöka och göra affärer med länder som tycker exakt som vi i alla frågor skulle vi bara kunna handla med Norge och Danmark, om ens det. Danskar gillar att röka och Norge har olja.

Om man som regering vill göra en markering får man i så fall låta bli att åka till Iran. Dessutom har redan tre ministrar från regeringen Löfven redan besökt Iran, bland annat näringsminister Mikael Damberg. Men en sådan markering kostar förstås.

Eller så tar man seden dit man kommer. Och lever upp till sin feministiska etikett i Sverige, genom att till exempel ta krafttag mot hedersförtryck, stödja kvinnors rätt att slippa ha slöja lika mycket som man idag gör av de som vill ha slöja och ser till att unga flickor inte sexualiseras genom att acceptera skilda badtider på simhallar.

Men den här regeringen vill hellre vara feminister som inte kostar. Som att ta fåniga bilder när de signerar klimatavtal, omgiven av kvinnor, än att ta verkligt kostsamma feministiska strider.

Så spar på krutet, alla liberala feminister. Ann Linde gjorde helt rätt i att ha slöja när hon valde att besöka Iran för att hjälpa svenska bolag att göra affärer. Fokusera istället energin på allt den ”feministiska regeringen” inte väljer att göra i Sverige. För där kan ni välja och vraka.

Rebecca Weidmo Uvell

Var det rätt av Ann Linde att ha slöja?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela