Rossana Dinamarca ifrågasätter Jan Björklunds fokus
1 av 4
Rossana Dinamarca ifrågasätter Jan Björklunds fokus - Foto: Henrik Petersson/TT/TT
Ann Linde i Iran
2 av 4
Ann Linde i Iran - Foto: AP/TT
Jan Björklund
3 av 4
Jan Björklund - Foto: Stina Stjernkvist/TT
Rossana Dinamarca
4 av 4
Rossana Dinamarca - Foto: Henrik Petersson

Dinamarca: Björklund vill gärna samarbeta med diktaturer – så länge vi inte gör det i slöja

Rossana Dinamarca: "Slöjan är den yttersta markören för kvinnoförtryck, enligt Jan Björklund. Snacka om att sila myggor och svälja kameler."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rossana Dinamarca är
feministisk talesperson för Vänsterpartiet.

Var det rätt eller fel att Ann Linde bar slöja? Det är alltså huvudfrågan efter att Stefan Löfven varit på statsbesök i Iran för att teckna handelsavtal.

Det land som utdelar flest dödsstraff i världen efter Kina och som jämte Saudiarabien kännetecknas som den mest kvinnoförtryckande regimen i världen.

En diktatur. "Den absolut mest extrema brutala religiösa diktaturen i världen", om jag ska använda Jan Björklunds egna ord (Aktuellt 13/2 2017).

Jan Björklund motsätter sig inte avtal, tvärtom så välkomnar han det, men han tycker inte att det borde tecknats av en beslöjad svensk minister.

Detta eftersom slöjan är den yttersta markören för kvinnoförtryck, enligt Björklund. Snacka om att sila myggor och svälja kameler. Att göra affärer med en kvinnoförtryckande regim är alltså bra, enligt Björklund, men att teckna avtalen beslöjad är anti-feministiskt.

Viktigast för alla med något sånär vettig inställning är att inte göra affärer med diktaturer, men för Jan Björklund är kläderna alltid problemet. Som skolminister var det inte skolsegregationen orsakad av fria skolvalet som var problemet, inte heller att riskkapitalister snodde elevernas pengar.

Nej, problemet var kepsarna. Nu är det inte diktaturer som är problemet, utan att svenska representanter bär slöja när dom gör affärer med "den absolut mest extrema brutala religiösa diktaturen i världen".

Ja, slöjtvång är ett problem, liksom alla andra delar som gör Iran till en diktatur. Det är alltså inte plagget i sig som är problemet, utan att en regim genom lag bestämmer hur kvinnor ska klä sig.

Dessvärre är det fortfarande vanligt förekommande med män som vill styra hur kvinnor ska se ut, är det inte diktaturer, så är det en påve, en borgmästare eller Jan Björklund.

Om Björklund är feminist borde han vara vred över att Sverige gör affärer med en kvinnoförtryckande diktatur, men nej. Jag antar att det är detta Liberalerna menar med "feminism utan socialism".

Rossana Dinamarca
Feministisk talesperson för Vänsterpartiet

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.