Jan Björklund: En minister i slöja är ett hån mot alla som förtrycks i förorterna

- 15/02/2017, 09:35
Jan Björklund, Liberalerna, svarar Rossana Dinamarca
1 av 4

Jan Björklund, Liberalerna, svarar Rossana Dinamarca

Privat/TT/TT

Ann Linde
2 av 4

Ann Linde

AP/TT

Rossana Dinamarca, Vänsterpartiet
3 av 4

Rossana Dinamarca, Vänsterpartiet

TT News Agency / Henrik Montgomery

Jan Björklund, Liberalerna
4 av 4

Jan Björklund, Liberalerna

Privat

"Bilden kommer att användas av den iranska regimen för att visa upp att Sveriges feministiska regering accepterar detta."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Runtom i många svenska förorter idag kontrolleras flickor och kvinnors vardag av självutnämnda religiösa moralpoliser. Mitt i det svenska samhället lever de som inte får välja vem de ska umgås med, hur de ska klä sig eller vem de ska dela sitt liv med. Att stoppa hedersförtrycket är den största jämställdhetsutmaningen som vi står inför.

Jag har blivit kritiserad av Rossana Dinamarca efter jag påpekat det olämpliga att handelsminister Ann Linde bar slöja vid sitt besök i Iran. Att Vänsterpartiet väljer att kritisera mig istället för regeringen är märkligt. I Iran är slöjan ett påtvingat klädesplagg som symboliserar kvinnoförtryck och ofrihet.

Bilden på en svensk minister i slöja kommer att användas av den iranska regimen för att visa upp att Sveriges feministiska regering accepterar detta. Bilden kommer även att användas i Rosengård och Rinkeby för att visa att Sverige inte tar hedersförtrycket på allvar. Jag undrar vad flickorna och kvinnorna där tänker när de ser en svensk minister i slöja?

Att den svenska regeringen besöker länder som Iran för att utveckla handelsrelationer är dock inte fel i sig. Handel leder på sikt till välstånd och öppenhet. Att Vänsterpartiet aldrig förstått detta är ingen nyhet.

Tidigare var jag av uppfattningen att man anpassar sig efter andra länders regler och normer. Det har vi traditionellt i Sverige gjort när regeringar, både borgerliga och socialdemokratiska, besökt andra länder. Men jag har tänkt om, allt eftersom jag lärt mig mer och mer om det hedersförtryck som varje dag lämnar flickor och kvinnor i ofrihet. För det finns gränser för toleransen. Vi ska inte acceptera kvinnoförtryck med hänvisning till att det är en del i en kultur, tradition eller religion.

Dinamarca har återkommande relativiserat hedersförtrycket och har gång på gång vägrat att se orsakerna bakom. Men om vi inte erkänner de religiösa och kulturella strukturerna kan vi heller inte bekämpa det hedersrelaterade förtrycket. Att den svenska vänstern inte tar kampen för jämställdhet i utsatta förorter är helt oförståeligt.

Jag anklagas också för att vilja styra över hur kvinnor ska se ut. Ursäkta? Det är ju precis tvärtom. Kampen handlar om att kvinnor i såväl Teheran som Rinkeby själva ska få bestämma hur de vill klä sig, utan religiösa moralpoliser eller slöjtvång. Det är synd att Dinamarca inte deltar i den kampen.

Jan Björklund,
Partiledare för Liberalerna