Elisabeth Svantesson och Beatrice Ask, Moderaterna
1 av 4
Elisabeth Svantesson och Beatrice Ask, Moderaterna - Foto: TT/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT
3 av 4
- Foto: TT
4 av 4
- Foto: TT

Toppmoderaterna: När tänker Ygeman göra något åt missbruket av våra svenska pass?

Svantesson och Ask: "Vi ser hur det förekommer att människor som söker asyl i Sverige har använt sig av så kallade look-alike-pass."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Trots ny lagstiftning visar nya siffror från Polisen att svenska pass fortsätter att försvinna i rask takt. De åtgärder som vidtagits på området, med ny lagstiftning som började gälla i fjol, har uppenbarligen inte haft tillräcklig effekt. Så länge 60 000 svenska pass per år försvinner kan vi ha i princip hur omfattande gränskontroller som helst – utan att egentligen ha kontroll.

Svenska pass är åtråvärda runt om i världen av olika anledningar. Dels för att det kan ge en möjlighet att få komma till Sverige, ett land med goda utbildningssystem och utvecklade välfärdssystem. Men också för att man med lätthet kan resa viseringsfritt till många länder i världen.

Vi ser hur det förekommer att människor som söker asyl i Sverige har använt sig av så kallade ”look-alike”-pass, vilket innebär att någon rest in i landet med en annan persons äkta pass.

Den nya lagstiftning som började gälla förra året kom till efter en utredning tillsatt av Alliansregeringen. De skärpningarna innebär bland annat att svenska medborgare ska kunna beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod, att ett vanligt pass ska återkallas när ett provisoriskt pass utfärdas och att giltighetstiden för vanligt pass till barn ska sänkas till tre år. En bred riksdagsmajoritet sa ja till dessa ändringar – men de har bevisligen inte varit tillräckliga.

Nya siffror från Polismyndigheten visar att problemet istället har växt. Från maj till och med december försvann fler svenska pass 2016 än under samma period 2015 – trots den nya lagstiftningen som började gälla i april 2016. Totalt spärrades förra året 63 628 pass. Det är nästan exakt samma orimligt höga antal som år 2015.

Det finns olika användningsområden för stulna pass. Passet kan komma till nytta vid människosmuggling. Det kan också handla om att personer med kopplingar till organiserad brottslighet eller terrororganisationer använder andras pass för att kunna resa anonymt och kringgå reseförbud.

I riksdagen har Moderaterna nu ställt en skriftlig fråga till statsrådet Anders Ygeman om vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att komma till rätta med det stora antalet anmälda borttappade och stulna pass i Sverige.

Bland annat bör regeringen överväga straffskärpningar. Polismyndigheten har uttryckt att passmissbruk ska ses som grov brottslighet och nämner att pass i dagens straffbestämmelse för missbruk av urkund typiskt sätt ses som brott av normalgraden.

Fler åtgärder måste också till. Det kan till exempel handla om ytterligare skärpningar av passlagstiftningen.

När tänker regeringen agera?

Elisabeth Svantesson,
Andre vice ordförande för Moderaterna

Beatrice Ask,
Ordförande justitieutskottet Moderaterna

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.