1 av 3
- Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: Privat

Nathalie, 18: Nej, det är fortfarande inte okej att vara homosexuell i Sverige

"Kan det vara så, att det bara är kul att driva om dem så länge de inte får lov att vara helt normala, tråkiga personer som syns i tv?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nathalie Mathisen är 18 år och bloggar på nouw.com/provoceradplatina

Det sägs att det är lätt, att komma ut ur garderoben år 2017. Det sägs att man har samma rätt, till att leva lyckligt i alla sina dagar. Det sägs att man inte ska vara rädd, och ändå används bög som ett skällsord i skolan.

Idag är det okej att stå för lika värde samtidigt som man skämtar på de homosexuellas bekostnad. En person kan ifrågasätta varför det ens behövs en Pride Parad samtidigt som den vitsar om ”tre bögar i rymden”.

Ordspråket om att varje skämt innehåller en bit sanning är någonting som åsidosätts, men som fortfarande gäller. En livsstil har gjorts om till en måltavla för pajkastning och i ett samhälle med växande tolerans så är det fördomarna som har blivit det nya redskapet för särbehandling.

Det som är menat att vara roligt och inte ska tas personligt, skapar ett efterskalv och upprätthåller gamla fördomar. Det är inte lustigt hur någons skämt kan bli en annans fängelse.

En vanlig förekommande anklagelse är också att de homosexuella endast söker uppmärksamhet med Pride paraden. Det muttras om att de borde sluta med dessa skavanker om de verkligen vill bli en del av samhället, men en motfråga som bör ställas är då vart vi annars ser HBTQ-personer få utrymme?

Inte är det i skolans sexualkunskap. Inte är det i romantiska filmer. Inte i preventivmedels hyllan, barnböcker, Disney Chanel, eller låttexter, och det är inte för att homosexuella inte finns. Det är ett faktum att osynliggörande är ett starkt medel för att undertrycka.

Kan det vara så, att det bara är kul att driva om dem så länge de inte får lov att vara helt normala, tråkiga personer som syns i tv?

Det är märkligt hur det fördomsfulla och trånga facket för HBTQ-personer lever kvar år 2017. Lika värde för alla är det faktiskt inte förens vi har skapat en nyanserad motpol till heteronormen.

Att dra ett finurligt, banbrytande ”politisk inkorrekt” skämt är bara roligt när man inte drabbas av det. Jag tycker, att det är dags att vi kritiserar vårt bejakande av stereotyper, innan vi hävdar att det är lätt att komma ut år 2017.

Nathalie Mathisen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.