Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vapen och människor flödar in i landet men det enda tullen bryr sig om är droger

- 16/02/2017, 15:25 -

Denna text är hämtad från bloggen nellymathilda.blogg.se.

1 av 3

Pixabay/TT

2 av 3

Pixabay

3 av 3

Privat

"När det gäller polisens arbete mot narkotika minskar detta resurserna till annat arbete som känns betydligt viktigare."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag skriver Sveriges Radio Ekot att det via tullens insatser gjordes rekordmånga beslag på narkotika förra året, men man vill även ge sken av att det beslagtogs rekordmycket droger förra året, speciellt om man jämför med föregående år. Vilket Tullverkets Generaldirektör Therese Mattsson gärna gör.

Uppgången på heroin låter hisnande, 1100% mer heroin har man lyckats stoppa! Eller det är i alla fall vad man förväntas tro, men lite längre ner har SR varit schyssta och försett oss även med siffrorna från 2014, som istället visar att 2015 troligtvis var mer ett undantag från regeln än normalmängd.

Sedan är jag lite osäker på vilket rekord det är man är så stolt över att ha slagit? För inte är det störst mängd heroin genom tiderna, en enkel googling på “statistik heroin tullen” ger bland annat en artikel från SVT publicerad 28 december 2006 med en rubrik som lyder “Rekordbeslag av heroin och opium i år” och i artikeln gör man samma märkliga jämförelse, dvs med året innan och inget annat.

Vad som också får min uppmärksamhet är att man under 2006 beslagtog minst 60 kg heroin, det vill säga nära nog dubbelt så mycket som de 31,3 kg man konfiskerade förra året. Så vari ligger “ökningen”? Är det bara i antal tillslag månne? Och i så fall, hur lönt är det om resultatet i slutändan blir lägre?

För när vi går vidare i artikeln så ser vi Therese Mattsson berätta om att “Det är väldigt personalintensivt.” och att den ökande post-langningen har lett till att “Det kräver stora insatser för att hitta väldigt många paket med väldigt små innehåll.”

Okej, så man jobbar med andra ord röven av sig för att göra väldigt små beslag. Grattis till rekordet i meningslöshet? Men så klart inte! Direkt efter förklarar man snabbt att samhället faktiskt vinner på detta! Jag läser med spänning och undrar hur man lyckats vända denna skenande häst åt rätt håll.

1,5 miljarder har vi sparat! (Givetvis är även detta en ökning i godhet) Halleluja! På vadå kan man undra? “Minskat missbruk” och “minskad kriminalitet”?. Det låter kanske helt magiskt vackert, vilka riddare tullen är, men det stämmer ju inte riktigt med verkligheten.

Sen undrar jag också vad hon baserar dessa siffror på? Jag hittar nämligen ingen årlig kartläggning över hur många människor som missbrukar heroin, eller droger överhuvudtaget, vad detta kostar samhället eller på vilket sätt tullens insatser påverkar detta.

Den senaste kring “heroinmissbruk” gjordes (vad jag kan hitta) 1998. Det är snart 20 år sedan, men ändå vet man med all säkerhet att man besparat samhället pengar genom sina insatser, förra året.

Vad vi däremot faktiskt vet är att Sverige har näst högst narkotikadödlighet i EU och att den siffran, till skillnad från i resten av medlemsländerna, stadigt ökat i landet. Vi vet också att rekommendationer från EMCDDA om livräddande insatser såsom Naloxon och injiceringsrum viftas bort som obetydligheter som kan vänta av de som sitter vid makten.

Under min research till det här inlägget har jag läst en intervju med Therese Mattson där hon pratar om sin roll som chef. Ett par meningar i denna har fastnat hos mig och lyder:

“Gång på gång återkommer Therese Mattsson till att hon tycker om att arbeta och vikten av att hennes jobb ska va bra för Sverige. Att hon tillför samhällsnytta.”

Jag är ledsen Therese, men jag ser mer detta som statistikgyttja och saker du mest hittat på för att det låter bra.

Om man verkligen var intresserad av att göra lite samhällsnytta när det gäller narkotikafrågan i Sverige så skulle man erkänt att Tullverkets arbete mot narkotika kostar mer än det smakar och precis som när det gäller polisens arbete mot narkotika minskar detta resurserna till annat arbete som känns betydligt viktigare, vapen-och människosmuggling till exempel.

Att det kanske vore bättre om man fokuserade på att ta hand om de som råkat illa ut på grund av narkotika och försöka förebygga skadeverkningarna genom att reglera och kontrollera marknaden, samt erbjuda vård och lösningar som gör reell skillnad.

Du behöver inte vara rädd för att yttra orden Therese, det finns backning i form av faktiskt vetenskap och andra länders statistik.

Nelly Mathilda Fredlund

– –

Gillar du det jag skriver? Skicka då gärna mina texter vidare i dina nätverk och om du vill/har möjlighet, donera gärna en slant till mig via Swish på nummer 0768969772. Tack på förhand! ♥

Vill du också få ut din röst?