Hübinette: Nej PewDiePie, det är inte din rättighet att få vara rasistisk

- 18/02/2017, 11:58
Debattören Tobias Hubinette skriver om Youtubestjärnan Felix "PewDiePie" Kjellgrens snedsteg
1 av 3

Debattören Tobias Hubinette skriver om Youtubestjärnan Felix "PewDiePie" Kjellgrens snedsteg

Faksimil/Privat

Youtubestjärnan Felix "PewDiePie" Kjellgren
2 av 3

Youtubestjärnan Felix "PewDiePie" Kjellgren

Faksimil

Tobias Hubinette
3 av 3

Tobias Hubinette

Privat

"Youtubes fallne världsstjärna "PewDiePie” skyller nu på att medierna antingen missuppfattar hans humor eller misstolkar den medvetet"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Felix "PewDiePie” Kjellberg skiljer sig inte från svenskar vad gäller att inte förstå att rashumor och rasstereotyper inte längre är gångbara i ett mångfaldssamhälle.

Youtubes fallne världsstjärna "PewDiePie” skyller nu på att medierna antingen missuppfattar hans humor eller misstolkar den medvetet och upprepar därmed den helt dominerande svenska synen på humor som säger att var och en har rätt att få skämta och skoja om allt och alla.

Humor är nämligen en fredad zon i Sverige där otaliga folkkära och populära artister, skådespelare, musiker, författare och konstnärer liksom konstvärlden, humorvärlden, filmvärlden, reklambranschen och så vidare älskar att frossa i rasstereotyper av olika minoriteter och inte minst av asiater då humor är detsamma som lust och njutning, och humor (det vill säga lust och njutning) anses därför vara något som alla behöver och vill ha och därför får just humor inte "censureras" på något sätt.

Denna närmast socialistiska svenska syn på humor som säger att alla människor både har rätt till och behov av humor, lust och njutning och därför ska alla också få ta del av den, var som bekant den som gällde i samband med de svenska rasstereotyp-debatterna som ägde rum mellan 2011-2015 och som sannolikt fortfarande gäller.

Svenskarna må vara världens mest antifascistiska och antinazistiska nation men vad gäller att skämta om andras utseenden och kroppar och om andras erfarenheter och upplevelser som PewDiePie gör inklusive om judars erfarenheter och upplevelser av att ha blivit förföljda och massdödade så skiljer sig PewDiePie tyvärr inte på något sätt från svenskar i gemen.

Det faktum att det just var Disney som avbröt samarbetet med PewDiePie och därmed fick denne på fall har också sin parallell i att samma amerikanska företag ”tvingade” svenska SVT att klippa bort de rasstereotypa karaktärerna i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul inför 2012 års jul och vilket över 90% av svenska folket var emot enligt en dåtida undersökning.

På samma sätt stänger amerikanska Facebook regelbundet ned svenska Facebook-grupper som ibland kan ha 10 000-tals medlemmar och som försvarar det fortsätta användandet av N-ordet.

Det ironiska i sammanhanget är att lust och njutning som svensk rashumor och svenska rasstereotyper otvivelaktligen bjuder på och framkallar, och som PewDiePie fram till nu har låtit den övriga världen få njuta av, under många år tack vare sin ohotade ställning som Youtubes superkändis, samtidigt just är något av rasismens kärna. Det är just lust och njutning som både begärs, levs ut och produceras när en lever ut sina rasfantasier.

Det faktum att uppemot 90-95% av svenskarna hårdnackat och envist fortfarande försvarar rätten att få producera, konsumera och disseminera sin svenska rashumor och sina svenska rasstereotyper är med andra ord samtidigt ett försvar för rätten att få fortsätta att leva ut den lust och njutning som utövandet av rasism producerar.

PewDiePie tillhör utan tvivel dessa 90-95% och har då fram tills nu även låtit den övriga världen få njuta av ocensurerad svensk rashumor och ohämmade svenska rasstereotyper.

Nu låter det kanske som att jag hävdar och påstår att 90-95% av svenskarna är rasister eller till och med fascister och nazister utan att veta om det. Bara för att svenskar försvarar och vill fortsätta att få njuta av sin rashumor och sina rasstereotyper och till och med är så generösa och storsinta att de vill sprida denna till den övriga världen.

Såsom PewDiePie har gjort under många år fram tills dess att medierna nyligen stoppade honom från att fortsätta att göra det så att också alla andra människor på jorden får känna lust och njutning genom att på äkta svenskt no limits-manér leva ut sina rasfantasier.

Min poäng är dock inte att 90-95% av svenskarna är rasister. Utan att 90-95% av svenskarna är ANTIrasister liksom antifascister och antinazister och det är just detta faktum som gör att jag i stället argumenterar för att svenskarnas och PewDiePies närmast militanta och fanatiska försvar för att få utöva och njuta av sin rashumor och sprida och frossa i sina rasstereotyper i grunden handlar om ett försvar för det egna antirasistiska jaget och för den egna antirasistiska självbilden.

Det är också ett försvar för omvärldsbilden av Sverige som världens mest antirasistiska land och för omvärldsbilden av svenskarna som världens mest antirasistiska ”folkslag” och därmed för den svenska antirasistiska hedern, och i förlängningen för svenskheten som sådan. Liksom för Sveriges plats på jorden och i historien som antirasismens vagga, paradis, bålverk, elit och avantgarde.

Tobias Hübinette,
Forskare i kritiska ras- och vithetsstudier och adopterad från Korea