Marcus Birro skriver om barnäktenskap
1 av 3
Marcus Birro skriver om barnäktenskap - Foto: Privat/AP
2 av 3
- Foto: AP
Marcus Birro
3 av 3
Marcus Birro - Foto: Privat

När ska det bli förbjudet att ha barn som sexslavar i Sverige?

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro: "Ett samhälle är inte främlingsfientligt för att det tar avstånd från tyranniska inställningar till heder eller barnäktenskap."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Regeringens feministiska utrikespolitiska politik har väl inte haft en av sina allra mest lysande veckor.

Att underdånigt glida in i huvudschalar och böja på nacken för en diktator i Iran och använda klassikern om att man bör kunna snacka med alla, samtidigt som man konsekvent vägrat att snacka med demokratiska folkvalda politiska partier i Sveriges riksdag, ger begreppet hyckleri en ny sorts innebörd.

Det stinker helt enkelt.

Den socialdemokratiska versionen av feminism har onekligen stött på en del patrull de senaste åren. Många upplever den som allt för sekteristisk, allt för snäv, allt för verklighetsfrånvänd och teoretisk.

Många av de svåra frågor som vårt samhälle ställer rörande kvinnors rättigheter verkar feminismen inte ha några svar på.

Hederskulturen, utsatta kvinnor i våra förorter och en del annat som av någon anledning verkar gå på tvärs med särskilt den vänsterorienterade versionen av feminism.

När fienden inte ser ut som fienden gör i skolsalen på Södertörns Högskola blir de förvirrade. Så länge fienden är en vit, heterosexuell medelåldersman med dåligt ölsinne som inte kan hålla sina gubbiga händer borta vid bardisken, är feminismen en lätt kamp för allt att ta.

Men när fienden inte längre (eller i alla fall inte enbart) ser ut så uppstår en sorts konflikt.

I en sorts rädsla att framstå som främlingsfientliga eller islamofober (och jag om någon vet hur enkelt och lögnaktigt man kan få det där kastat på sig) så räds många kvinnor att ta exempelvis hedersförtrycket eller barnäktenskap på allvar.

För att ta ett problem på allvar kräver av oss att vi adresserar förövarna. Vi måste våga vara tydliga med vilka det är som begår brott och utövar förtryck. Vi sviker de utsatta kvinnorna om vi i någon slags rädsla för PK-polisen inte vågar göra det.

Jag är av den uppfattningen att vi även sviker den överlägsna majoritet av människor i förorten som inte ägnar sig åt denna medeltida form av kvinnoförtryck, om vi börjar linda in sanningen eller helt enkelt håller käften för att vi är skraja över hur smal åsiktskorridoren kommer bli för oss.

Visst ska man förstå och analysera sin omvärld. Men ibland går det för långt. Ibland kan det faktiskt räcka med ett tydligt fördömande av rådande omständigheter.

I onsdags lyssnade jag på Sveriges Radio P1 när en professor diskuterade hur det i vissa av våra förorter finns flera olika slags parallella rättssystem. Berörda familjer gör upp med varandra.

Rent konkret går det till så här: Om en familjs son försökt mörda en annan familjs son så utgår en viss summa i skadestånd. Samtidigt förbinder sig båda familjerna att inte gå vidare med ärendet till svenskt rättsväsende.

Professorn meddelar oss att det här sättet är vanligt i vissa länder och att det här pågått under rätt lång tid i vissa stadsdelar och vissa förorter runt om i vårt land.

Ren och skär maffia alltså. Alternativa samhällen. Laglösa zoner.

Detta har kunnat ske för att samhället under lång tid helt enkelt struntat i de här bostadsområdena och för att Sverige bestämt sig för att vara hela den fria världens godaste samvete och för att Sverige kollektivt som land (läs politikerna) bestämt sig för att godhet innebär att öppna alla gränser på vid gavel och sedan inte hunnit parera de problem som dykt upp längs vägen.

Det är därför vi är där vi är idag.

En annan sak som feministerna talat relativt tyst om är barnäktenskap. Vilket egentligen är ett annat ord för slaveri. Det är små flickor som mot sin egen vilja plockas ut som rena sexslavar till äldre män.

I Sverige har det varit förbjudet med den här typen av slaveri. Med ett undantag. Utländska ”äktenskap” där flickan är 15 år har varit helt legitima i Sverige.

Det kryphålet har alltså gynnat den hör typen av slaveri. Suspekt nog finns det dem inom juridiken som anser att den här typen av slavkontrakt ska vara legitima i Sverige.

Nu har dock regeringen tillsatt en utredning som till slut ska försöka täppa till också denna sista lucka till barnäktenskap och det är sannerligen på tiden.

Ett samhälle är inte främlingsfientligt eller något sådant för att det med kraft och beslutsamhet tar avstånd från medeltida tyranniska slaveri-liknande inställningar till heder, kvinnors sexualitet eller barnäktenskap.

Ett samhälle är tolerant och på riktigt feministiskt när det förbjuder den här perversa typen av förtryck.

Marcus Birro

/
/
Relaterat
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.