Ge polisen en chans att rädda förorten, Ygeman

- 20/02/2017, 17:19
Moderaterna i Järfälla efterlyser Anders Ygeman
1 av 4

Moderaterna i Järfälla efterlyser Anders Ygeman

TT/Privat/Privat

2 av 4

TT

Cecilia Löfgreen, Oppositionsråd i Järfälla för Moderaterna
3 av 4

Cecilia Löfgreen, Oppositionsråd i Järfälla för Moderaterna

Privat

Oskar Weinmar, Oppositionsråd i Upplands Väsby för Moderaterna
4 av 4

Oskar Weinmar, Oppositionsråd i Upplands Väsby för Moderaterna

Privat

Moderater: "Samma kväll anmäldes ett våldtäktsförsök i Kallhäll. Veckan innan rapporterades det om bilbränder och personrån."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Personrån, butiksrån, skottlossningar, mord, bilbränder och våldtäkter är ord som beskriver de värsta områdena i Sverige. Tyvärr kan Järfälla och Upplands Väsby numera beskrivas med samma ord.

Två tidigare lugna kommuner har blivit hårt drabbade av brottslighet. Om inte utvecklingen hindras riskerar vi få samma problem som i Malmö.

Förra året upplevde Upplands Väsby och Järfälla flertalet bilbränder, personrån, butiksrån och även mord. År 2017 har inte börjat bättre. I onsdagskväll rapporterades det om skottlossningar i bostadsområdet Fresta där två personer ska ha skadats.

Samma kväll anmäldes ett våldtäktsförsök i Kallhäll. Veckan innan rapporterades om bilbränder och personrån men också en överfallsvåldtäkt mot en minderårig flicka.

Vi behöver krafttag mot kriminaliteten och dess orsaker. Tyvärr är de lokala socialdemokratiska kommunalråden lika passiva som regeringen. Satsningar på ”kultur mot brott” är säkert väl menat, men det knäcker knappast den grova kriminalitet som växer fram.

Underbemanningen inom polisen skapar stora problem i kommunerna. Trots detta ökar inte Anders Ygeman resurserna till polisen. Fler och synliga poliser, tydliga krav på att delta i utbildning och arbete tillsammans med ett helt samhälle som står upp för rätt och fel behöver nu komma på plats.

Vi har avsatt pengar för 2000 fler poliser. Vi vill också att det ska bli lättare att utvisa brottslingar och att straffen ska skärpas bland annat för våldsbrott, vapenbrott och brott mot blåljuspersonal.

Våra kommuner behöver också ett effektivt förebyggande arbete, där riskindivider identifieras och stöttas, så att de inte fastnar i gäng och kriminalitet.

Vi föreslår ökad närvaro av väktare och ordningsvakter utöver fler poliser. Vi vill utöka kameraövervakningen i brottsutsatta områden och förbättra belysningen. Till vår besvikelse har det dock varit dåligt med gehör från de socialdemokratiska kommunalråden.

Det socialdemokratiska styret, nationellt och lokalt behöver vakna. Vi moderater är fast beslutna att Järfälla och Upplands Väsby inte ska bli som Malmö.

Cecilia Löfgreen,
Oppositionsråd i Järfälla för Moderaterna

Oskar Weinmar,
Oppositionsråd i Upplands Väsby för Moderaterna