Söndag 23 Jan
Stockholm

Toppmoderat: Det som händer i Rinkeby är ett rop på hjälp – var är Ygeman?

Anna König Jerlmyr, Moderaterna, skriver om de senaste upploppen i Rinkeby
1 av 3
Anna König Jerlmyr, Moderaterna, skriver om de senaste upploppen i Rinkeby. Foto: Privat/TT
Upploppen i Rinkeby
2 av 3
Upploppen i Rinkeby. Foto: TT
3 av 3

"Var finns Anders Ygeman och Karin Wanngård när huvudstadens våldsspiral eskalerar?"

Kommentera (50)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Gårdagens händelser i Rinkeby, där polisen tvingades öppna verkanseld, visar en situation som är bortom kontroll: Plundring, upplopp, grov misshandel och attacker mot polis och blåljuspersonal, denna gång attackerades även en tidningsfotograf.

Det finns ingen möjlighet för en underdimensionerad och hårt ansträngd poliskår att klara situationen i Stockholm. Var finns inrikesminister Anders Ygeman, Socialdemokraterna, och finansborgarrådet Karin Wanngård, Socialdemokraterna, när huvudstadens våldsspiral eskalerar?

Jag är djupt oroad över hur kriminaliteten breder ut sig i Stockholm. Fordon körs rakt in i butiker runt om i vår stad, såväl i ytterstaden som i innerstaden. Staden är drabbad av en rånvåg.

Konsekvensen blir att elektronikbutikerna slutar att ha varor i sina affärer. Brottsligheten skapar en fullständigt ohållbar situation i Stockholm för alla: för polis och samhällsservice, för näringsidkare och för den vanliga stockholmaren. I slutet av december förra året besökte jag Husby, där handlarna tvingats stänga sina butiker efter ständiga trakasserier från kriminella, skadegörelse och stölder.

Jag skrev då ett öppet brev till inrikesminister Anders Ygeman, Socialdemokraterna, där jag uttryckte min oro över den eskalerande situationen i Stockholm. I brevet bad jag om ett möte för att diskutera vad vi gemensamt kan göra och vilka åtgärder vi kan vidta mot kriminaliteten och för företagarnas trygghet.

Jag har ännu inte fått något svar från inrikesministern. I början av februari besökte jag en livsmedelsbutik i centrala Stockholm som dagligen utsätts för stölder och även hot. Av dem som personalen påkommer med att ha stulit är hälften beväpnade, nio av tio bär kniv eller stickvapen.

Det är inte ovanligt att en stöld övergår i hot mot personalen. Polisen har inte tillstymmelse till resurser idag att rycka ut och gripa de som stjäl och hotar. Förra veckan besökte jag verksamheter i ytterstaden som arbetar hårt med att stävja brottsligheten och trygga barns och ungdomars skola samt fritidsaktiviteter.

Det finns en stor oro för den ökande otryggheten och kriminaliteten. Så här kan det inte fortsätta. Vid sidan av det förebyggande arbetet, som alltid är viktigt, behöver vi åtgärder som upprätthåller rättssamhället. Vi moderater kräver en poliskår i Stockholm som är dimensionerad för den verkligheten som råder.

Det innebär avsevärt mer resurser än idag till polisen. Vi kräver att högsta prioritet för regeringen och Stockholms S-ledda majoritet är att lag och ordning upprätthålls, till varje pris.

Den systemhotande kriminaliteten måste stävjas och vardagsbrottsligheten behöver ses som det hot mot människor den faktiskt är.

Vi kräver fler poliser, strängare straff för attacker mot blåljuspersonal, mer kameraövervakning, större befogenheter för handlare att kunna porta de som stör och stjäl samt fler satsningar på lokala ordningsvakter.

Jag kommer även fortsätta att begära ett möte med inrikesminister Anders Ygeman, Socialdemokraterna. Det här måste vi lösa tillsammans, det är vårt ansvar som politiker, oavsett partitillhörighet.

Anna König Jerlmyr,
Moderaterna, oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms
stad

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (50)
Kopiera länk
Dela