Marcus Birro skriver om SFI-undervisning
1 av 3
Marcus Birro skriver om SFI-undervisning - Foto: Privat/TT
SFI-undervisning
2 av 3
SFI-undervisning - Foto: TT
Marcus Birro
3 av 3
Marcus Birro - Foto: Privat

Marcus Birro: Hur ska man få ett jobb om man inte ens får lära sig svenska

Marcus Birro: "Det värsta som kan hända är att nyanlända bosätter sig på samma ort och vägrar anpassa sig och utestänger allt som har med Sverige att göra".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Men vad vill du då?” ”Kom med några konkreta förslag, Birro”. ”Att sitta på parketten och skrika högt kan ju vem som helst göra”.

Att vara opinionsbildande skribent och klaga på allt med samtiden är ju en sak, men att komma med konkreta förslag är delvis en annan sak.

Samtidigt tror jag fortfarande på att skribenter bör få vara frikopplade från ansvaret att ha politiska lösningar på samhällsproblemen.

Men låt oss anstränga oss lite den här gången.

Alla är rörande överens om att nyanlända bör lära sig svenska språket när de kommer hit.

Låt oss för övrigt genast byta ut ordet bör mot måste.

Nyanlända måste lära sig svenska när de kommer hit. Att lära sig språket är den viktigaste nyckeln för att hitta en väg in i ett samhälle. Det ger också en känsla av både stolthet och samhörighet.

Det värsta som kan hända är att nyanlända bosätter sig på samma ort, umgås bara med landsmän, fortsätter att vägra anpassa sig och utestänger allt som har med Sverige att göra.

Självklart ska man fortsätta att vara stolt över varifrån man kommer. Självklart ska man träffa landsmän och se på teve från det gamla hemlandet, men om man stänger in sig och vägrar befatta sig med det land man flytt till, kommer det leda till ökad polarisering.

Varje möte består av två människor som går varandra till mötes. Varje möte handlar om att anstränga sig. Innan man skyller på att den man ska möta inte är i tid, eller har konstiga kläder, eller inte tror på Gud, eller inte tror på rätt Gud, eller vad det nu kan vara, så bör man ta ansvar över sin egen del i detta möte.

För den nyanlände handlar det om att acceptera landet de kommit till. För den nyanlände handlar det om att lära sig svenska språket, att anpassa sig till de värderingar som råder här. Det handlar inte om att jag eller andra vill plocka allt främmande ur alla som kommer hit, tvärtom.

Men läget blir fullständigt orimligt om människor kommer hit och sedan så effektivt som möjligt barrikaderar sig mot allt som har med det nya landet att göra. Sverige är och ska fortsätta vara ett medmänskligt, solidariskt och tolerant land.

Det finns värderingar i det här landet som väldigt många människor kämpat väldigt hårt för och det finns kulturer som går på fullständigt tvärs med dessa värderingar.

I ett sådant möte bör det vara de svenska värderingarna, den solidariska synen på jämställdhet, frihet från alla former av religion, alla kvinnors självklara rätt att älska vem de vill, som gäller.

Samtidigt har Sverige som land och vi som medborgare i detta land ett ansvar för att det blir ett möte.

När jag till exempel läser att det är omöjligt för en nyanländ att lära sig svenska (SFI) om vederbörande inte har ett bostadskontrakt (vilket ju kan ta upp till två år) är det inte konstigt om man inte kan prata svenska!

Upphandlingen runt asylboenden verkar vara rena djungeln. Men låt oss nu alltså komma med en konkret och konstruktiv lösning.

Låt bara de entrepenörer som erbjuder seriös och professionell svenskundervisning från dag 1 sköta asylboendena. Svenska borde vara lika viktigt som tak över huvudet och mat på bordet.

Språket är nyckeln in i tryggheten, in i samhället.

Slopa kravet att nyanlända måste ha en bostad för att få lära sig svenska.

Marcus Birro

/
SFI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.