Måndag 24 Jan
Stockholm

Roger Haddad (L): Kameraövervaka förorterna

Roger Haddad, Liberalerna, skriver om läget i förorterna
1 av 4
Roger Haddad, Liberalerna, skriver om läget i förorterna. Foto: TT
2 av 4
Upploppen i Rinkeby
3 av 4
Upploppen i Rinkeby. Foto: TT
Roger Haddad, Liberalerna
4 av 4
Roger Haddad, Liberalerna. Foto: TT

Roger Haddad: "Det krävs hårdare straff för de som angriper blåljuspersonal. Fler poliser med bättre villkor måste också till".

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ett par dagar av oroligheter i Stockholmsförorten Rinkeby ledde under måndagskvällen till våldsamt upplopp. Efter ett gripande från Polisens sida tilltog oroligheterna med stenkastning, våldsamt upplopp, bilbränder, misshandel och plundring som följd. Det hela är mycket allvarligt.

Jag vill inledningsvis skänka en tanke till de poliser som arbetar för människors trygghet i dessa områden. Ni gör ett fantastiskt jobb, trots de dåliga förutsättningar som finns från politiskt håll.

Att mötas av våld och stenkastning är oacceptabelt. Ni har för få kollegor och får låg lön. Trots detta gör ni värdefulla insatser för att gripa våldsverkare och göra samhället lite bättre.

Sedan vill jag rikta mig till er som bor i Rinkeby. Ni har lika stor rätt som alla andra till trygghet. Det är ni som drabbas av våldet. Det är era bilar som brinner, era affärer som plundras, er bibliotekspersonal som hotas och som tvingas anpassade sina öppettider till de kriminella.

Det är er trygghet som försvinner. Det är er säkerhet som hotas när blåljuspersonal attackeras. Samhället får heller inte svika er rätt till en trygg vardag i er förort.

Liberalerna föreslog, för ett år sedan, åtgärder för att förstärka skyddet för samhällsviktiga funktioner. Dessvärre har regeringen ägnat sig åt retorik, presskonferenser och en utnämningen av Ibrahim Baylan till minister för att samordna insatserna i utsatta och segregerade områden.

Tyvärr kan vi konstatera att regeringen inte presenterat ett enda konkret förslag som resulterat i skärpt lagstiftning. De som ger sig på blåljuspersonal och de som ger sig på samhällets institutioner måste omedelbart mötas av konsekvenser.

Det ska inte löna sig att hota och våldföra sig mot näringsidkare eller blåljuspersonal som verkar i dessa områden.

Det kan inte fortsätta såhär. Situationen i svenska förorter är allvarsam. Åtgärder på både kort och lång sikt behöver till. Brott av unga våldsutövare som inte är straffmyndiga ska utredas och man ska kunna utdöma en alternativ form av ungdomstjänst.

Straffrabatten för unga mellan 18-21 bör sänkas. Kameraövervakningen bör utökas och det krävs hårdare straff för de som angriper blåljuspersonal. Fler poliser med bättre villkor måste till.

Till sist vill jag vända mig till inrikesminister Anders Ygeman. Du är politiskt ansvarig. Det räcker inte med att vara orolig och bekymrad. Det som behövs är fler poliser, hårdare straff och en tryggare förort. Det kan inte vänta längre.

Roger Haddad,
Riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson för Liberalerna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela