Stockholm

Vi kan inte vara dumsnåla om vi vill ha bra sjukvård

Josefin Schönqvist är villig att betala en extra slant för att inte dö
1 av 3
Josefin Schönqvist är villig att betala en extra slant för att inte dö. Foto: Privat/TT
Ambulanspersonal
2 av 3
Ambulanspersonal. Foto: TT
Josefin Schönqvist
3 av 3
Josefin Schönqvist. Foto: Privat

Josefin Schönqvist: "Att våga vara redo att betala för kompetens och kvalitet kommer vara billigare i långa loppet".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Den pågående debatten av och till att politiker tjänar för mycket eller någon statlig organisation överskred budgeten med 10 000 kronor på en julfest, är jag fruktansvärt trött på.

Snälla, de personer som har valt att jobba för oss, för vår välfärd, de personer som tar Sverige framåt – ska vi behandla dem som Askungen? Nej, jag ser gärna att de får löner som mer speglar sig mot den privata sektorn om inte mer.

Varför? Svaret är väldigt enkelt, då man får vad man betalar för! Trust me on this one, har testat ett flertal gånger att vara dumsnål och slutet av dagen sitter jag där med en dålig dator som håller 6 månader eller i en dyr taxi för att hinna med mitt tidiga Ryan Air flyg som vars flygplats ligger ute i ingenstans.

Varför skulle det vara annorlunda när det kommer till lönen för de som sköter vår välfärd? De personer som har sett till att vi fått fantastiska förutsättningar när vi växte upp.

Även om vi har det otroligt bra i Sverige, bra ekonomi, vi har möjlighet att utbilda oss, gratis sjukvård och hundratals andra förmåner så går det alltid att få det ännu bättre och min teori till hur är att göra det mer attraktivt att jobba för staten, kommun och landsting och hur gör man det?

Jo, man ger de anställda bättre förmåner såklart! För som det ser ut nu försvinner kompetensen till den privata sektorn och det är inte alls konstigt!

Även om jag är politisk intresserad så finns det inte en chans att jag kommer jobba för den offentliga sektorn med dagens förutsättningar. Har man dragit på sig studielån och investerat tid så är valet relativt lätt att jobba för någon som betalar 3 gånger lönen och dessutom ger dig möjlighet att nå din fulla potential.

Till exempel, hur vi sköter sjukvården är otroligt kostsamt i dagens läge, som vi måste ställa krav på. Resultat som förmodligen inte hade uppstått om vi hade varit redo och betala för kompetens från första början.

Idag har vi privatiserat vår sjukvård, jag är helt för att konkurrensutsätta och gå ifrån monopol så länge det förs på ett ansvarsfullt sätt och det gör det absolut inte!

Då samtliga företag inom sjukvården har sina egna journalsystem. Vad betyder egentligen det? Processer som egentligen bör vara relativt snabba tar fruktansvärt lång tid, vi skattebetalare får betala ofantliga summor och sjuka får betala med sina liv.

Hade vi varit redo att betala för kompetens hade detta aldrig uppstått från första början. Vi kan inte anklaga de privata bolagen för detta, de enda vi kan anklaga är oss själva, som tillåter och främjar att man inte tänker hela vägen. Detta är bara ett av 1000 exempel på hur vi tackar ja till halvfärdiga förändringar.

Vårdslöst och nästan idioti. För att vara ärlig, vi ifrågasatte Paolo Macchiarini och hade häxjakt på honom i media men vi ifrågasätter inte oss själva när vi alla är delaktiga i att sätta in plaströr i vår egna välfärd.

Att våga vara redo att betala för kompetens och kvalitet kommer vara billigare i långa loppet.

Så snälla, ni journalister som sitter och slipar på nästa story om att någon kommun drack en extra folköl på påskfesten, sluta nu! Var istället tacksamma och säg ja till kompetens.

Josefin Schönqvist

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.