Philip, 21: Spelbolagens girighet höll på att kosta mig livet

- 23/02/2017, 16:28
Philip Mårtensson var nära på att förlora livet till sitt spelmissbruk

Philip Mårtensson var nära på att förlora livet till sitt spelmissbruk

Privat

Philip Mårtensson: "Personer missbrukar spel utan vetskapen om att man sätter sitt liv som största insats".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 31 maj 2016 var en ung killes liv i fara. Hans familj var samlad runt honom när han svävade mellan vakenhet, och medvetslöshet.

Kroppen har drabbats av en kraftig andningsdepression efter kraftigt intag av alkohol och antidepressiva läkemedel. En livsfarlig kombination, som lyckligtvis slutade väl. Den unga mannen blev utskriven från sjukhuset dagen därpå.

Den 22 augusti 2016 tänder en ung man eld på sig själv. Han får allvarliga brännskador på benen. Ett livsfarligt beteende som lyckligtvis också slutade väl. En månad på sjukhus med aktiv behandling krävdes för att bli fysiskt återställd.

Därefter blev personen ifråga utskriven men med psykiska men för livet. Dessa två händelser inträffade under kort tid.

Gemensamt för dem var att det rörde sig om två aktiva självmordsförsök. Båda incidenterna grundade sig i psykisk ohälsa och ett missbruk av spel om pengar.

Det är mig själv jag skriver om.

För just detta är den verkliga baksidan av den spelmarknad som idag härjar i världen. Personer som redan mår psykiskt dåligt faller för den aggressiva reklam som visas mer eller mindre överallt.

Det är så människan fungerar, och det utnyttjar man genom att göra stora vinster på människors olycka.

Ett stort problem efter att man spelat bort allt man äger, familj och vänner, kan bli allvarliga kriminella handlingar i hopp om att vinna tillbaka pengarna – storvinsten är alltid bara ett klick bort om man får tro spelbolagens reklam.

Desperationen leder lätt till kontakt med kriminella gäng som man inte tvekar på att trycka av om du inte betalar din skuld.

Varför är inte spelbolagen öppna med hur stor risken är att man förlorar? Varför tar de inte en kreditupplysning innan man får sätta in pengar? Det hade kunnat hjälpa till att förebygga ekonomisk kollaps.

Ni fick precis två sunda förslag för att motverka att personer hamnar i en dålig sits. En ofta livsfarlig sådan.

Jag bryr mig inte om hur det görs eller vem som ser över detta, men det är dags för spelmarknaden att komma ner på jorden. Det har nämligen kommit till en punkt då personer missbrukar spel utan vetskapen om att man använder sitt liv som insats.

Jag är bara en av många som tampas med dåligt mående som övergått i missbruk. Vi kan väl börja ta steg mot en sund spelmarknad tillsammans?

För just nu skördar det människors liv. En gång såg jag faktiskt slutet på riktigt. Det ska ingen annan behöva uppleva.

Philip Mårtensson

--

Philip har varit med i radioprogrammet Verkligheten i P3, där han berättar sin historia. Lyssna på Philips avsnitt här.

Borde spelmarknaden regleras hårdare?