Fredrik Brodén
1 av 3
Fredrik Brodén - Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: TT
Fredrik Brodén
3 av 3
Fredrik Brodén - Foto: Privat

Etablissemanget vet att sanningssägare som Janouch har rätt

Fredrik Brodén: "Så Anders Lindberg, sluta se ner på dina meningsmotståndare".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag slutar aldrig att förvånas över Anders Lindbergs sätt att argumentera mot personer som inte tycker som honom. I veckans ”Opinion Live” i SVT debatterades Sverigebilden och vilken av bilderna som är sann. Det var bland andra Anders Lindberg och Katerina Janouch som stod och debatterade.

Det var ju efter att Donald Trump i ett tal angett Sverige som ett varnande exempel för hur det kan gå om man tar in stora massor med folk utan en fungerande integration.

Dock ska sägas att han tagit del av fel händelse vid fel tidpunkt men det gör inte det han säger helt falskt. För om man filtrerar det han säger så är ganska mycket sant.

Anders Lindberg började med att säga att Donald Trump ljuger och att alla som har en liknande bild av Sverige också ljuger och är högerpopulister. Alla som inte tycker som Anders ljuger alltså.

Ditt sätt att se ner på människor som inte tycker som dig Anders är skrämmande. Du tror dig stå för allt det goda här i världen. De åsikter och de uppfattningar som du har är de enda rätta och de goda.

Alla andra som har en annan uppfattning än dig är högerpopulister och rasister. Jag har läst många av dina texter och gång efter gång är du där och försvarar förövarna eller så anklagar du människor för att ljuga för att de säger hur det ligger till.

Det är som Katerina sa, att den bilden som hon har berättat ett flertal gånger är en bild som delas av många människor i Sverige och även utanför Sverige.

Att vår media försöker gå ut och mörka vissa uppgifter eller bara går ut och nonchalerar människors oro så som media har en tendens att göra är allt annat än ok.

Katerina ställde sig också frågande till var Anders bor, i vilken värld Anders lever? Ser han inte det som många andra ser?

Jag blev ärligt talat förbannad när jag låg och kollade på debatten. Det var inte den mest optimala debatten, då båda sidor anklagade varandra för att ljuga och så vidare.

Dessutom har Anders en retorik i sitt debatterande som skriker översitteri. Givetvis har vi alla en egen bild utav hur Sverige är, beroende på var i Sverige vi bor och vilka områden vi rör oss i men att den självutnämnda goda sidan så systematiskt försöker trampa ner den sidan som ser alla utmaningar som vi står inför är skrämmande.

Att man helt obehindrat kan vifta bort folks oro förstår jag inte. Som även sades av Katerina i debatten så är givetvis inte allt dåligt med Sverige. Det går bra för Sverige i många andra avseenden men när det kommer till just kriminalitet och stor invandring så har vi tappat kontrollen. Malmö, Göteborg och Stockholm är bara några städer som i princip varje vecka tampas med dessa problem.

Senast nu i veckan var det upplopp i Rinkeby. Bilar brann och stenar kastades. Butiker plundrades och förstördes. Hur kan man inte se att Sverige har problem? Anders Lindbergs tidning, Aftonbladet, har till och med startat en egen serie som tar upp just detta.

Å ena sidan är det som många tar upp inte sant utan det är en svartmålning av Sverige men å andra sidan så är det sant när det kommer från mainstream media? Jag förstår verkligen inte Anders hållning i frågan.

Antingen har vi problem eller så har vi det inte. Det finns liksom inget mellanting i dessa frågor. Dessutom måste vi komma ifrån hur vi debatterar frågorna.

Vi borde inte stå på varsin sida och käfta mot varandra utan vi borde stå på samma sida och försöka lösa problemen. Ingen vinner på att försöka förstora upp eller för den delen förminska problemen.

Ska vi lyckas med detta så måste först alla förstå och inse att vi faktiskt har problem. Så Anders Lindberg, sluta se ner på dina meningsmotståndare. Sluta tro att du är någon godhetsgud där den enda sanna bilden är den du ger, för allt det du säger är långt ifrån sant.

Det är sådan retorik som du bedriver som gör att just SD ökar och att människor tappar tilliten till media och politiker.

Sverige har stora problem och vi måste lösa dem oavsett vilken kant man står på, punkt slut.

Fredrik Brodén

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.