Onsdag 19 Jan
Stockholm

KDU: Det är dags att vi straffar de som bränner förorten – hårt

Christian Carlsson, förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
1 av 3
Christian Carlsson, förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet. Foto: Privat/TT
2 av 3
3 av 3

Christian Carlsson (KDU): "Brotten vittnar om total avsaknad av respekt för hela vårt samhälle. Vi har inget överseende med detta".

Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Christian Carlsson är 30 år, bor i Bromma och jobbar som förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet.

Stenar har än en gång regnat över polisen. Bilar har satts i brand, butiker vandaliserats och personer misshandlats. Nu senast i Rinkeby. ”Det är inte ligister. Det är medborgare. Som gör ytterst olämpliga saker”, var kommentaren från Linda Snecker, Vänsterpartiet.

Vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet är trötta på vandalismen i förorten, men också på vänsterpolitiker som förringar kriminalitet och det förakt det visar mot vanliga hederliga människor.

Den som kastar sten på polisen, vandaliserar, bränner bilar och misshandlar gör sig skyldig till värre än ”olämpliga saker”. Brotten vittnar om total avsaknad av respekt för vad som är rätt och för hela vårt samhälle. Vi har inget överseende med detta och tänker ta tillbaka tryggheten.

För det första kräver vi 10 000 fler poliser, som kan patrullera våra gator och utreda brott. Både fler lokala kontaktpoliser och tränade kravallpoliser behövs.

För det andra vill vi ge polisen fler vapen. Den som kastar sten på polis ska veta att skarp ammunition kan användas emot dem, men polisen ska också ha tillgång till elpistoler, gummikulor och vattenkanoner.

För det tredje måste det bli enklare att gripa och lagföra brottslingar. Försök till våld mot tjänsteman och skadegörelse ska straffas hårt, den som vägrar uppge vem som är gärningsman eller ljuger om det ska kunna straffas samt unga kriminella ska kunna dömas till utegångsförbud eller fotboja.

Förebyggande arbete slutar ofta upp i krav om ännu en fritidsgård, men vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet menar att de bästa brottsförebyggande åtgärderna är en politik för starka och sammanhållna familjer, en invandringspolitik anpassad efter förmågan att integrera samt omfattande reformer på arbetsmarknaden så att fler får jobb.

Samtidigt finns inte några ursäkter för att begå brott. Varje människa har en fri vilja och förmåga att skilja mellan rätt och fel. Med det följer också ett ansvar att välja det som är rätt.

När stenar regnar över hårt arbetande poliser och bilar står i brand, duger det dock inte att endast komma med förslag om förebyggande arbete. Brottsligheten måste också bekämpas här och nu, och med full kraft.

Christian Carlsson,
Förbundsordförande för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela