Maria Malmer Stenergard, Moderaterna
1 av 3
Maria Malmer Stenergard, Moderaterna - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Maria Malmer Stenergard, Moderaterna
3 av 3
Maria Malmer Stenergard, Moderaterna - Foto: Privat

Toppmoderat: Rör inte våra semlor, Magdalena Andersson!

Maria Malmer Stenergard (M): "Vad har en statlig utredning och en semla med varandra att göra? Mer än man först kan tro".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är det Fettisdagen. Kanske sitter du och njuter av en semla när du läser detta. En semla som du köpt på ett konditori på väg till eller hem från jobbet. Den semlan är viktig. Varje krona in i företaget räknas och blir en del av konditorns försörjning och möjlighet till utveckling. Därför är det illa att regeringen planerar för höjd skatt på små och mellanstora företag.

Vad har en statlig utredning och en semla med varandra att göra? Mer än man först kan tro. I höstas kom en utredning som handlar om beskattning av småföretagare. I debatten kallas reglerna ofta för 3:12-regler.

Förslagen innebär att skatterna för till exempel den som äger ett konditori kommer att höjas kraftigt. Det innebär i sin tur att konditorn behöver sälja många fler semlor och annat gott för att få samma ersättning för sitt arbete med företaget.

Vi har låtit Riksdagens utredningstjänst (RUT) räkna på hur regeringens skatteförslag skulle kunna påverka ett konditori med sex anställda. Enligt RUT:s beräkningar kan de drabbas av skattehöjningar med över 70 procent. Det motsvarar många semlor.

Totalt påverkas åtminstone 300 000 företag och 400 000 delägare av förändringarna, enligt beräkningar från Svenskt Näringsliv. Av dessa kommer 150 000 företagare att få högre skatter.

Det handlar om allt från konditorier till bilverkstäder och städfirmor. Dessa företag är viktiga för Sverige. Fyra av fem nya jobb skapas i små och mellanstora företag. Företagare jobbar hårt och tar en ekonomisk risk för att starta och driva företaget.

Många jobbar mycket mer än bara under öppettiderna. Ekonomi, fakturor och beställningar får skötas på tidiga morgnar och sena kvällar. Ska man ta den ekonomiska risken som det innebär att starta och driva företag måste man belönas.

Organisationen Företagarna har räknat ut att bland deras medlemmar finns det företagare som får en skattehöjning på mellan 74 och 114 procent. Om finansminister Magdalena Andersson skulle höja skatten lika mycket på lönen för den som är anställd på ett konditori skulle det bli ett ramaskri utan dess like.

Det måste löna sig att driva små företag och då måste skatterna vara rimliga och schyssta. Vi moderater vill inte att mer av semlan du äter ska gå till skatt, vi vill att konditorn ska få behålla mer, så att han eller hon kan utveckla sitt företag och kanske anställa fler.

Fler välmående företag är något bra i sig självt. De ger människor större frihet över sin vardag. Välmående företag är också bra för Sverige. Jobb skapas där. Skatter bidrar till vår välfärd. Tänk på det när du äter din semla.

Maria Malmer Stenergard,
Skattepolitisk talesperson för Moderaterna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.