Toppmoderat: Rör inte våra semlor, Magdalena Andersson!

- 28/02/2017, 08:39 -
Maria Malmer Stenergard, Moderaterna
1 av 3

Maria Malmer Stenergard, Moderaterna

Privat/TT

2 av 3

TT

Maria Malmer Stenergard, Moderaterna
3 av 3

Maria Malmer Stenergard, Moderaterna

Privat

Maria Malmer Stenergard (M): "Vad har en statlig utredning och en semla med varandra att göra? Mer än man först kan tro".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är det Fettisdagen. Kanske sitter du och njuter av en semla när du läser detta. En semla som du köpt på ett konditori på väg till eller hem från jobbet. Den semlan är viktig. Varje krona in i företaget räknas och blir en del av konditorns försörjning och möjlighet till utveckling. Därför är det illa att regeringen planerar för höjd skatt på små och mellanstora företag.

Vad har en statlig utredning och en semla med varandra att göra? Mer än man först kan tro. I höstas kom en utredning som handlar om beskattning av småföretagare. I debatten kallas reglerna ofta för 3:12-regler.

Förslagen innebär att skatterna för till exempel den som äger ett konditori kommer att höjas kraftigt. Det innebär i sin tur att konditorn behöver sälja många fler semlor och annat gott för att få samma ersättning för sitt arbete med företaget.

Vi har låtit Riksdagens utredningstjänst (RUT) räkna på hur regeringens skatteförslag skulle kunna påverka ett konditori med sex anställda. Enligt RUT:s beräkningar kan de drabbas av skattehöjningar med över 70 procent. Det motsvarar många semlor.

Totalt påverkas åtminstone 300 000 företag och 400 000 delägare av förändringarna, enligt beräkningar från Svenskt Näringsliv. Av dessa kommer 150 000 företagare att få högre skatter.

Det handlar om allt från konditorier till bilverkstäder och städfirmor. Dessa företag är viktiga för Sverige. Fyra av fem nya jobb skapas i små och mellanstora företag. Företagare jobbar hårt och tar en ekonomisk risk för att starta och driva företaget.

Många jobbar mycket mer än bara under öppettiderna. Ekonomi, fakturor och beställningar får skötas på tidiga morgnar och sena kvällar. Ska man ta den ekonomiska risken som det innebär att starta och driva företag måste man belönas.

Organisationen Företagarna har räknat ut att bland deras medlemmar finns det företagare som får en skattehöjning på mellan 74 och 114 procent. Om finansminister Magdalena Andersson skulle höja skatten lika mycket på lönen för den som är anställd på ett konditori skulle det bli ett ramaskri utan dess like.

Det måste löna sig att driva små företag och då måste skatterna vara rimliga och schyssta. Vi moderater vill inte att mer av semlan du äter ska gå till skatt, vi vill att konditorn ska få behålla mer, så att han eller hon kan utveckla sitt företag och kanske anställa fler.

Fler välmående företag är något bra i sig självt. De ger människor större frihet över sin vardag. Välmående företag är också bra för Sverige. Jobb skapas där. Skatter bidrar till vår välfärd. Tänk på det när du äter din semla.

Maria Malmer Stenergard,
Skattepolitisk talesperson för Moderaterna