Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

KBT coachen: Var glad för din ångest – den gör dig till en bättre människa

- 01/03/2017, 13:50 -

Denna text är hämtad från bloggen Therapystreams.

Emelie Lagerborg, kognitiv coach, vill att du ska omfamna din ångest
1 av 3

Emelie Lagerborg, kognitiv coach, vill att du ska omfamna din ångest

TT/Privat

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Emelie Lagerborg
3 av 3

Emelie Lagerborg

Privat

Emelie Lagerborg: "Jag brukar ofta säga att min ångest är något av det bästa som hänt mig".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så fort vi pratar om psykisk ohälsa talar vi om det som något fruktansvärt och negativt. Något som lägger sig som en mörk skugga över våra liv ungefär som Donald Trump över USA där ljuset i tunneln känns väldigt långt borta!

Faktumet är att det finns ett annat sätt att se på saken om vi förstår att allt händer för oss inte mot oss. Som jag skrivit tidigare är ångest inget annat än den konsekvens vi behöver för att vakna upp och rikta vår uppmärksamhet mot vad vi än gör som gör att vi går emot oss själva och våra egna värderingar.

Kroppen och själen är smarta nog att ge oss detta då vi inte lär oss genom ord vi lär oss genom upplevelser.

Jag brukar ofta säga att min ångest är något av det bästa som hänt mig för att jag nu i efterhand kan se hur nödvändig den var för min egen utveckling och på vilket sätt den också gjort mig fri.

Fri från andra människors åsikter, fri från mina egna begränsande tankar och fri för att det inte är mycket jag känner att jag inte klarar av idag när jag tagit mig genom detta!

Så ni som har ångest ställ er den här frågan: På vilket sätt har er ångest gynnat er?

Skriv ner svaren svart på vitt. Kom på minst 5.

Ett av mina egna exempel är att jag nu lärt mig lyssna mycket mer på min kropp och tar mina känslor på allvar. Jag märker direkt idag om jag går emot mig själv och då korrigerar jag det så att jag håller rätt kurs och lever efter min egen sanning och inte andras.

Saken är den att det vi fokuserar på växer och dit fokus går, går våra känslor. Så om vi hela tiden fokuserar på hur jobbigt det är och hur negativt det är kommer vi få mer av det och således må ännu sämre. Det hjälper också att se hur den faktiskt gör dig en tjänst så att vi slutar jobba mot den och jobbar med den istället.

Du kommer aldrig att komma över den så länge den är din största fiende. Bästa tipset är att sitta med den jobbiga känslan och bara låta den finnas där för den enda vägen ut ur detta är igenom.

Om vi kan se hur ångest gynnar oss kan vi också känna tacksamhet över den vilket gör det betydligt lättare att acceptera den. Något vi accepterar och omfamnar har ingen makt över oss för då är vi inte rädda längre.

"Try not to resist the Changes that come your way. Instead let life live through you. And don't worry that your life is turning upside down. How do you know that the side you are used to is better than the one to come?''
- Rumi

Emelie Lagerborg

Vill du också få ut din röst?