Helena Meyer skriver om Vinny Ohh och normbrytande människor
1 av 2
Helena Meyer skriver om Vinny Ohh och normbrytande människor - Foto: Instagram/Privat
Helena Meyer uppmuntrar normbrytande människor
2 av 2
Helena Meyer uppmuntrar normbrytande människor - Foto: Privat

När ska det bli accepterat att se ut hur man vill utan att bli hatad?

Helena Meyer: "Som sakkunnig får jag ofta frågan varför unga hatar varandra på nätet. Mitt svar är alltid samma".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Helena

Helena Meyer är verksamhetsansvarig för Fryshusets Nätvandrare i Stockholm.

Hon är tatuerings- och kroppmodifikationsentusiast.

Artikeln om Vinny Ohh, som genom skönhetsoperationer och kroppsmodifiering väljer att se ut som en utomjording har väckt uppmärksamhet och fått kommentarsfältet att svämma över att hånfulla och elaka kommentarer.

Två frågor dyker upp i mitt huvud, och det utan att ta ställning till om det är ”rätt eller fel” att förändra sin kropp på olika sätt.

Den första frågan är, varför över huvud taget döma och håna en människa du inte känner, och om vilken du ingenting vet? Den andra är, hur kan det vara accepterat att komma med egenkomponerade teorier kring hur främmande människors liv ser ut, och kommer att utvecklas?

Människor som lever i en helt annan kontext än du själv, som har ett sammanhang du aldrig har varit i? Det du gör, när du kränker, hånar och förlöjligar en människa på nätet, är att göra dig till en mobbare. Oavsett vem den människa är, hur den ser ut, eller vad den väljer att göra med sitt liv.

Kommentarerna på artikeln om Vinny the Alien är ungefär de förväntade. Hen kommer aldrig att få ett jobb. Vänner kommer att försvinna. Någon skulle falla ner död av skräck vid anblicken av Vinny. Världen är på väg åt helvete, alla är kränkta och snart får pedofiler samma rättigheter som HBTQ-personer.

Ni som brukar besöka kommentarsfält känner igen er. En del av det ovanstående kan ändå falla in i kategorin oro. Oro för att människor ska gå arbetslösa, vara till last för samhället, bli ensamma och må dåligt. Även om det oftast inte finns fog för den oron, så är det ändå förståeligt. Sen kommer det andra. Äckel, spott och spe.

Hemmasnickrade psykiatriska diagnoser som klistras på människor som väljer ett annat liv än du själv. Det är mobbning. Det är inte omtanke, inte berättigad kritik, inte välmenande råd. Det är mobbning, och det är aldrig acceptabelt.

Det finns nämligen inget som heter att mobbning är ok så länge den bedrivs mot människor som avviker från normen. Det finns inte heller något som gör mobbning accepterat för att den bedrivs mot något du inte förstår. Kraftigt tatuerade och kroppsmodifierade personer driver idag företag och i vissa fall imperier.

Pionjärerna och de kunniga utövarna reser jorden runt på turnéer för att utbilda andra och för att utföra modifieringar på entusiaster som saknar en duktig utövare på sin hemort. Några arbetar som artister, fakirer eller alternativa modeller.

Andra har ”helt vanliga arbeten”, inom skönhet och hälsa, inom bygg och industri, inom vården, inom ideell sektor, inom barn- och fritid och inom skola. Vi har vänner, familj, fritidsintressen. Vi reser, går på bio, klappar våra djur, leker med våra barn och lagar mat.

Några kanske inte vill jobba, någon känner sig utanför samhället, andra som en del av det. Någon gör det för uppmärksamhet, andra är helt ointresserade av att synas.

Vi är olika sinsemellan, precis som alla andra. Och ingen av oss förtjänar hat och hån. Framför allt inte från fördomsfulla människor på nätet. Jag arbetar på Fryshuset. Med en verksamhet som heter Nätvandrarna och som bland annat utbildar och föreläser kring näthat.

Som sakkunnig får jag ofta frågan varför unga hatar varandra på nätet. Mitt svar är alltid detsamma – därför att vi vuxna inte kan bete oss. Därför att vi hatar och hånar människor vi inte gillar istället för att ta en saklig diskussion eller helt enkelt scrolla vidare.

Jag blir djupt bekymrad över reaktionerna på en artikel om en normbrytande människa, hur en så oförarglig berättelse får oss att kasta av oss anständighet och ikläda oss rollen som fullfjädrade mobbare.

Vi beter oss på ett sätt som aldrig borde vara accepterat, vare sig på nätet, i skolan eller på arbetsplatser. Ingen vill se sig själv som en mobbare, ändå upprepas händelser som detta om och om igen.

Vi kommer inte tillrätta med mobbning och kränkande särbehandling förrän vi lär oss att respektera varandra trots att vi lever helt olika liv.

Helena Meyer

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.