Killar, säg inte grattis imorgon – sluta misshandla oss istället

- 07/03/2017, 13:46
Linda Tholin har en uppmaning till alla män inför internationella kvinnodagen
1 av 3

Linda Tholin har en uppmaning till alla män inför internationella kvinnodagen

TT/Privat

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Linda Tholin
3 av 3

Linda Tholin

Privat

Linda Tholin: "Det är ingen hylla-sin-flickvän-dag eller en dag där gratulationer är på sin plats".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Imorgon är det den 8 mars och den internationella kvinnodagen. Imorgon kommer otaliga pojkvänner köpa blommor och ge sina flickvänner och fruar kärleksförklaringar. De kommer hyllas och grattas.

Jag har inget emot att uppvakta sin partner, men låt oss inte göra 8 mars till ytterligare ett alla hjärtans dag-firande för heterosexuella par.

Den här dagen sträcker sig längre och djupare än ett individuellt kärleksförhållande eller en specifik person. Den handlar inte om förälskelse. Den handlar inte om romantik. Det handlar inte om att visa uppskattning till sina kvinnliga närstående.

Den här dagen är tillägnad att minnas och hedra kvinnokampen från det dåtida och stärka varandra i fortsatt kamp. Det är ingen hylla-sin-flickvän-dag eller en dag där gratulationer är på sin plats.

Det är en dag som säger att vi alla ska anstränga oss fram tills vi inte längre behöver anstränga oss mer, fram tills vi är fullständigt jämlika. Fram tills vi är fullständigt jämlika över hela världen.

När kvinnor och flickor inte längre behöver vara rädda för att bli våldtagna. När kvinnor och flickor inte längre behöver vara rädda för att bli misstrodda efter en våldtäkt.

När flickor inte längre blir aborterade efter fostervattensprov. När flickor inte längre ses som handelsvaror och gifts bort.

När kvinnor och flickor inte längre säljs som sexslavar. När män slutar slå sina fruar och flickvänner. När fruar och flickvänner som blir slagna inte längre behöver vara rädda för att bli misstrodda. När fruar och flickvänner inte längre mister livet på grund av sina män.

Listan kan tyvärr göras längre, och det är anledningen till den internationella kvinnodagen. Att år efter år försöka korta ner listan.

Försöka begripa vad det är som gör att det har gått så fel. Fundera på vad man själv kan göra för att förbättra och påverka. Ett steg i taget, ett steg närmare förändring. Ett steg ifrån den fruktansvärda och tragiska nutiden och dåtiden som vi någon gång ska få lämna bakom oss.

Det är saker vi bör tänka på den 8 mars. Det är där fokuseringen bör ligga. Köp gärna blommor men gör det en annan dag istället, eller skicka en stor bukett till närmaste kvinnojour.

Linda Tholin