Linnéa Claeson skriver om kampen som borde föras varje dag
1 av 3
Linnéa Claeson skriver om kampen som borde föras varje dag - Foto: TT/Privat
Linnéa Claeson
2 av 3
Linnéa Claeson - Foto: Privat
3 av 3
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Linnéa Claeson: Jag vill tacka alla män som kämpar med oss

Linnéa Claeson: "Jag tror på och litar på er och vet att ni vill vara med och göra skillnad".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den yttersta konsekvensen av vårt ojämställda samhälle och könsmaktsordning är mäns våld mot kvinnor. Världen över mördas, våldtas, förnedras, förföljs, förminskas, diskrimineras och kontrolleras kvinnor bara för att de är kvinnor.

Vi lever i en tid där en majoritet av alla kvinnor är rädda när de går hem ensamma för sina kroppar och för sina liv. Det är här internationella kvinnodagen kommer in i bilden.

En dag för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, hur vår situation ser ut idag och påvisa hur långt vi har kvar att jobba.

En dag för att lära sig, förstå och hämta kraft. Sen finns det bara att kämpa, slita, svettas för likabehandling och respekt. Det är därför jag anser att 8 mars är en viktig dag för att organisera sig, smida planer, informera och motivera.

Men sedan ska jobbet göras varenda dag, varje timme och varje minut. För mig är det internationella kvinnodagen varje dag då jag anser att för att komma framåt så måste vi jobba envist och lösningsorienterat utan att ta pauser. Patriarkatet sover aldrig! Då gör inte vi heller det!

Hur länge kommer du orka fortsätta frågar folk mig. Så länge det behövs svarar jag. Jag hittar ett oerhört driv i att tänka på alla kvinnorättskämpar och pionjärer som gått i bräschen för oss och stått på barrikaderna för att vi ska få vara där vi är idag.

Utan dem hade jag inte haft möjlighet att läsa juridik på universitetet eller spela handboll på elitnivå.

Inte heller hade jag kunnat rösta, myndighetsförklaras och dessutom hade våldtäkt inom äktenskapet antagligen fortfarande varit lagligt för det var ju så sent som 1965 den vidriga regeln ändrades i svensk lagstiftning.

Jag känner en oerhörd tacksamhet till de kvinnor som gjort detta möjligt och nu måste vi tacka dem genom att fortsätta deras arbete så att vi kan på vår lilla tid här på jorden klättra några trappsteg till på jämställdhetstrappan.

Jag vill göra något bra av min tid och jag vill slita för att generationerna av tjejer och kvinnor som kommer efter oss inte ska behöva utstå samma skit som vi har tvingats vara med om. Så jag vill säga varmt välkommen till dig att vara med i kampen för ett jämställt samhälle.

Jag vill särskilt välkomna dig som man då du är både viktig och betydelsefull, jag skulle till och med sträcka mig till avgörande, för att vi ska uppnå en värld där vi lever på samma villkor. Jag tror på och litar på dig och vet att du vill vara med och göra skillnad.

Är det något som jag finner beundransvärt så är det civilkurage så du kommer vara min idol nästa gång du säger ifrån när någon drar ett sexistiskt skämt, på ett oskönt sätt cementerar machokulturen.

När du vågar trotsa mansnormerna och könsrollerna och när du aktivt visar och kämpar för kvinnors rätt att undgå våld och kränkningar bara för att de är kvinnor.

Att du är solidarisk med oss kvinnor och icke binära betyder hela världen för mig. Tack till alla män som står upp!

Linnéa Claeson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.