Ellen, 18: Till alla män som vill ha en mansdag – ni har redan 364 stycken

- 08/03/2017, 10:40 -
Ellen Sandberg vill be alla män att hålla käften idag
1 av 3

Ellen Sandberg vill be alla män att hålla käften idag

Privat/TT

2 av 3

JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER

Ellen Sandberg
3 av 3

Ellen Sandberg

Privat

Ellen Sandberg: "Du man som tänker nedvärdera en dag som på så många sätt är så viktig, att tänka om, tänka rätt och hålla käften".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Till diverse män: Idag är det Internationella kvinnodagen. Den infaller den åttonde mars varje år, och är en dag då vi uppmuntras att uppmärksamma det kvinnoförtryck som dagligen, hela tiden, pågår runt om i världen.

Vi uppmärksammar att 222 miljoner kvinnor, världen över, saknar tillgång till något slags preventivmedel. Vi uppmärksammar att 800 kvinnor varje dag mister livet på grund utav en graviditet, och att 200 av dessa kvinnor inte hunnit bli äldre än 16 år.

Vi uppmärksammar att det idag finns 720 miljoner kvinnor har gift sig innan de fyllt 18 år, och att varje dag ingår ytterligare 40 000 flickor barnäktenskap.

Vi uppmärksammar de 47 000 kvinnoliv som varje år avslutas på grund utav osäkert genomförda aborter, att kvinnor äter krossat glas, låter föra in vassa föremål i underlivet och förtär större mängder av klorokin i försök att avsluta sin graviditet.

Idag vill jag gå ut med en vädjan till alla män som någon gång under dagen tänker häva ut sig att kvinnodagen är oviktig, att det borde finnas en mansdag eller diverse annan liknande fras, låt bli.

Jag vet att det pirrar i fingrarna, att du hemskt gärna vill skriva att "män har det ju faktiskt också jobbigt!", och att "det knappast är jämställdhet om det inte finns en dag för alla män".

Jag vet att det är svårt för dig att låta bli, att du helst av allt faktiskt vill berätta för mig att det minsann finns orättvisor som drabbar män också, men jag ber dig, låt bli. För idag så handlar det inte om dig. Oavsett vem du är, vart du befinner dig eller hur livet behandlat dig, så kommer kvinnodagen aldrig att handla om dig som man.

Den handlar inte om att förminska dig och den handlar inte om att kränka dig, för den handlar inte om dig alls. Utan idag så minns vi alla de kvinnor som kämpat för att forma den värld vi lever i idag.

Vi firar de segrar vi vunnit och gläds åt den sträcka vi orkat vandra för jämställdheten, och framförallt så erkänner vi den ofantliga långa vandring vi har kvar.

Utan att glömma de framsteg som gjorts så påminns vi om att vi är långt ifrån målet. Idag så minns vi att trots lagar i böcker, där män och kvinnor har samma rätt- och skyldigheter, så kommer ändå var tredje kvinna i hela världen att någon gång under sitt liv utsättas för något slags sexuellt våld, att i Indien så får män våldta sin fru om hon är över 15 år och att varannan svensk kvinna någon gång under sitt vuxna liv kommer att utsättas för våld av en närstående man.

Vi ska skrika för fulla halsar att kvinnoförtryck existerar i alla dess former och utsträckningar, överallt i världen, och vi ska inte låta oss tystas av de manliga röster som dagligen normaliserar och bagatelliserar det förtryck som hållit oss kvinnor tillbaka i så många hundratals år.

Idag så uppmärksammas den kamp som vi kvinnor för varenda dag och jag tänker därför att be dig, du man som på ett eller annat vis tänker nedvärdera en dag som på så många sätt är så fruktansvärt viktig, att tänka om, tänka rätt och hålla käften.

Du hörs så det räcker alla andra 364 dagar om året.

Ellen Sandberg