Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: Stefan Löfven vill inte att kvinnor ska göra karriär

- 08/03/2017, 17:36
Sofia Fölster vill ha ner gubbväldet
1 av 3

Sofia Fölster vill ha ner gubbväldet

TT/Privat

2 av 3

TT

Sofia Fölster
3 av 3

Sofia Fölster

Privat

Sofia Fölster: "Att bedriva en förödande politik för tusentals kvinnliga företagare och samtidigt kalla sin regering feministisk är hyckleri".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige behöver fler kvinnliga direktörer och styrelseordföranden. Den underrepresentation av kvinnor som finns både i styrelserummen och företagsledningar borde inte existera år 2017. Medan många kvinnor kämpar för att krossa glastaken presenterar Socialdemokraterna symbolpolitik som bara rör en handfull kvinnor.

Samtidigt riskerar regeringens vinsttak att slå ut c:a 7000 kvinnliga företagsledare inom välfärdssektorn. I många jämförelser av jämställdhet i världen utmärker sig Sverige positivt. I studier hamnar vi i topp vad gäller attityden till kvinnor i ledande ställning och andelen sysselsatta kvinnor.

Tyvärr är det inte hela bilden. Jämfört med övriga länder i EU ligger Sverige en bra bit under genomsnittet i andelen kvinnor som startar, driver och leder företag.

Jämställdhet handlar inte bara om lika lön eller jämnare uttag av föräldraledigheten. Det handlar också om att krossa glastak.

Kvinnor borde inte bara ha samma möjlighet som män att nå status lagom, utan också samma möjlighet att nå den absoluta toppen. Det förutsätter att vi tillåts ha stora ambitioner och att glastak som hindrar oss röjs undan.

Regeringen har hittills gjort ett stort nummer av sin feministiska beteckning. Till det kommer andra symbolfrågor som kvotering och en ny myndighet.

Trots regeringens goda samvete påverkar etiketterna inte kvinnors vardag. Under ytan har Stefan Löfvens regering dessutom med kirurgisk precision lagt stoppkloss efter stoppkloss för tusentals kvinnliga företagare.

Välfärdssektorn är ett exempel där dubbelt så stor andel av direktörerna är kvinnor jämfört med övriga näringslivet. Bara i äldreomsorgen är 71 procent av företagsledarna kvinnor. Med regeringens förslag om vinsttak skulle majoriteten av de 7000 kvinnliga företagarna inom välfärdssektorn få lägga ner.

Hushållsnära tjänster är en annan bransch som avviker från normen med en klar majoritet kvinnliga VD:ar. Trots det har regeringen halverat taket för RUT-avdraget men lämnat den mansdominerade ROT- branschens tak oförändrat.

Symbolpolitik som kvotering av bolagsstyrelser väger inte upp för alla de kvinnliga chefer och företagare vars verksamheter riskerar att gå under. Att bedriva en förödande politik för tusentals kvinnliga företagare och samtidigt kalla sin regering feministisk är inget annat än hyckleri. Det är hög tid att kvinnor får göra karriär på lika villkor.

Vi föreslår därför: Nej till vinsttak i välfärden! Majoriteten av företagen inom välfärdssektorn leds av kvinnor. Med ett vinststopp riskerar tusentals av dessa att behöva stänga sina företag då de slår i taket för vad Ilmar Reepalu anser är en godtagbar vinst.

Om företagande ska ske på lika villkor måste också möjligheten att få driva företag i kvinnodominerade branscher ske på samma villkor som i mansdominerade branscher. Lägre skatt på ansträngning om fler kvinnor ska våga ta steget och starta eget eller att satsa på karriären behöver det också löna sig bättre.

Med generösa bidrag för att vara hemma istället för att driva företag snedvrids incitamenten. Därför säger vi nej till regeringens skattehöjningar på småföretag och jobb, och föreslår istället lägre skatt på ansträngning.

Skrota gubbkulturen. Tyvärr finns fortfarande reliker av det förgångna kvar på många arbetsplatser. I riskkapitalbranschen är till exempel bara 3 procent av alla partners kvinnor. Det är dags att fler arbetsgivare tar sitt ansvar och gör upp med invanda kulturer som inte välkomnar kvinnor på lika villkor.

Det är på tiden att de även de högsta glastaken krossas. Om Stefan Löfven menar allvar med sin feminism borde han sluta stoppa kvinnor från att göra karriär, leda företag eller bli direktörer. Allt annat är hyckleri.

Sofia Fölster,
1:a vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet